U heeft met de arts afgesproken dat u een zenuwecho laat verrichten. De arts heeft u in grote lijnen verteld wat dit onderzoek inhoudt. Deze folder geeft u aanvullende informatie. Het onderzoek wordt gedaan door een laborante klinische neurofysiologie.

Waarvoor dient het onderzoek

Het zenuwecho-onderzoek kan de arts helpen bij het stellen van een diagnose naar een afwijking van een zenuw. Met behulp van een echoapparaat brengt de laborant de zenuw in beeld om te bepalen of er afwijkingen te zien zijn.

Wanneer mag u niet deelnemen aan dit onderzoek

Iedere patiënt mag deelnemen aan dit onderzoek, er zijn geen contra-indicaties (aanwijzingen dat een behandeling moet worden afgeraden).

Voorbereiding op het onderzoek

U wordt verzocht geen bodylotion of crème te gebruiken op de huid. Dit kan het onderzoek hinderen. Wij verzoeken u tijdens het onderzoek geen horloge of andere polssieraden te dragen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit of ligt u op de onderzoekstafel. Dit hangt af van de zenuw die moet worden bekeken. Op de huid wordt contactgel aangebracht. Met een transducer (een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt) wordt hier overheen geschoven. Het geluid wordt door verschillende weefsels in het lichaam teruggekaatst. Op deze manier worden op een beeldscherm de omtrek en/of diameter van de zenuw in beeld gebracht. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk en duurt 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis gaan.

Uitslag

De uitslag is na ongeveer twee weken bekend.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de polikliniek Neurologie? Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Bent u nog niet ingeschreven bij Alrijne Ziekenhuis Leiden, dan kunt u dit voorafgaand aan de afspraak laten doen bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek of aan de laborant. De polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 en van 13.30 – 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 071 517 8438.

Afspraak

Wij verwachten u op ………………………………dag, …………. - …………. - 20…………. om ………………………………… uur in Alrijne Ziekenhuis Leiden, routenummer 45. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte.

Terug naar boven