}

Verschil orgaan- en weefseldonatie

Het onderscheid tussen organen en weefsel is van belang. Vaak zijn organen levensreddend, terwijl weefsels vooral de kwaliteit van leven verbeteren. Orgaandonatie kan alleen plaatsvinden binnen de afdeling intensive care en is alleen mogelijk als de overledene hersendood is. Hersendood betekent dat alle functies van de hersenen zijn gestopt en ook nooit meer kunnen herstellen. Deze persoon heeft geen bewustzijn meer en hij kan geen pijn meer voelen. De orgaanuitname gebeurt zeer zorgvuldig en met respect voor de overledene. Organen die getransplanteerd kunnen worden zijn: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en dunne darm.

Bij transplantatie van weefsels is niet altijd sprake van een levensreddende ingreep. Wel geldt ook hier dat de kwaliteit van leven van patiƫnten die een dergelijke ingreep ondergaan, aanzienlijk verbetert. Weefsels die getransplanteerd kunnen worden zijn: huid, botweefsel, hoornvliezen, hartkleppen en bloedvaten.

Donor worden?

Het is goed om tijdig over doneren na te denken. Voor familie en/of naasten van overledenen is dit vaak een lastige keuze. Ga voor meer informatie naar www.jaofnee.nl.

Terug naar boven