Het melanoom is de ergste variant. De kans op uitzaaiing bij deze vorm kan erg groot zijn. De laatste jaren zie ik deze variant helaas vaker, maar gelukkig zijn patiënten er wel steeds eerder bij. Hoe dunner het melanoom is, hoe beter we deze kunnen behandelen en hoe beter de prognose is.

Daarnaast heb je ook het basaalcelcarcinoom. Deze variant komt zeer frequent voor, maar is ongevaarlijk omdat het vrijwel nooit uitzaait. De behandeling kan uiteraard wel vervelende littekens achterlaten. Plaveiselcelcarcinoom komt frequent voor en is iets gevaarlijker dan het basaalcelcarcinoom, hoewel het nog steeds maar zelden uitzaait. Deze huidkanker treedt meestal bij oudere mensen op, omdat de totale hoeveelheid uv-licht die iemand in zijn leven opdoet een rol speelt.”

Bescherming

Toch is het niet alleen de typische zonaanbidder die het meeste risico op huidkanker loopt. “De zon is ook schadelijk als je op een mooie lentedag tuiniert of een lange fietstocht maakt. Ook dan is het belangrijk om je huid goed te beschermen”, vertelt Vellinga. “Om jezelf goed te kunnen beschermen is het belangrijk om uv-werende kleding te dragen, want vaak gaat de zonnestraling dwars door je kleding heen.”

“Ook is het belangrijk om te smeren met zonnebrandcrème! Smeer genoeg zonnebrandcrème op en herhaal dit elke twee uur. De meeste mensen smeren zonnebrandcrème te dun op, wat als gevolg heeft dat je de werking door drie kunt delen. Ik raad minimaal factor 30 aan als bescherming. Factor 10 heeft geen enkele zin. Én niet onbelangrijk: met goed smeren kun je ook rimpels voorkomen! Het is de enige bewezen antirimpelcrème. En twijfel je of dan genoeg vitamine D binnenkrijgt? Maak je geen zorgen: in de zomer gaat dat heel snel!”

Check jezelf

“Het is ook belangrijk om je eigen lichaam in de gaten te houden. Als een foute moedervlek in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op uitzaaiing heel klein”, vertelt Vellinga. “Het is daarom verstandig om je eigen moedervlekken en eventueel die van je partner in de gaten te houden op veranderingen."

Let op het volgende: 

A: asymmetrisch
B: onregelmatige begrenzing
C: color: kleur, drie of meer kleuren
D: diameter: meer dan 5 mm
E: evolutie: veranderingen

Vellinga adviseert: ‘Ga bij twijfel altijd naar de huisarts. Liever tien keer voor niets dan één keer te laat. Er zijn ook apps waarmee je moedervlekken kunt checken, maar pas op: die zijn soms nog foutgevoelig.’