1. Sla geen maaltijd over

Bij het overslaan van een maaltijd krijg je mogelijk op een later tijdstip trek. De kans is dan groot dat je een grotere portie eet dan normaal en/of kiest voor een minder gezond tussendoortje om de trek te stillen.

2. Eet niet te weinig

Minder eten is nodig om gewichtsverlies te bereiken. Maar veel te weinig eten kan ervoor zorgen dat het lichaam automatisch heel zuinig met energie omgaat. Het lichaam gaat dan als het ware 'in de spaarstand'. Het wordt daardoor nog moeilijker om af te vallen, daarnaast kan het gewicht ook sneller toenemen en vaak eindigt het gewicht dan boven het startgewicht.

3. Bewust genieten van iets lekkers

Als je jezelf alles wat je lekker vindt (en minder gezond is) ontzegt, is de kans groot dat je juist naar dat lekkers gaat verlangen. Het kan gebeuren dat je je niet meer kunt beheersen en bijvoorbeeld het hele pak opeet.

Wanneer je de afspraak maakt om 1 of 2 keer per week iets lekkers te nemen, heb je iets om naar uit te kijken en om van te genieten. Hierdoor is het dieet op langere termijn beter vol te houden.

4. Doe boodschappen met een volle maag

Als je net voor het eten boodschappen gaat doen, heb je mogelijk (lekkere) trek en ben je sneller geneigd iets lekkers mee te nemen. Boodschappen doen na het eten voorkomt dit probleem.

5. Maak altijd een boodschappenlijstje

Boodschappen doen zonder lijstje zorgt er vaak voor dat er meer wordt gekocht dan nodig is. Vaak zitten daar dan ook ongezonde gerechten bij. Hoe meer ongezonde producten je in huis hebt, hoe groter de verleiding deze te nuttigen. Bepaal dus voor het boodschappen doen wat er nodig is en probeer dat lijstje aan te houden.

6. Durf nee te zeggen

Er zullen altijd mensen zijn die blijven aandringen en die bijvoorbeeld taart, wijn en bitterballen blijven aanbieden. Probeer hier niet elke keer aan toe te geven en durf 'nee' te zeggen. Hoe vaker dit lukt, hoe meer voldoening en motivatie je hieruit kunt halen.

7. Fouten maken hoort erbij

Heb je een keer gezondigd? Probeer het dieet daarna gewoon weer op te pakken. De dag heeft mogelijk nog voldoende uren over om hem beter af te ronden en begin anders morgen weer opnieuw.

8. Light-leugen

Het is een fabel dat alle lightproducten geschikt zijn als je wil afvallen. Een lightproduct bevat weliswaar (meestal) minder calorieën dan de niet-light variant, maar vaak zit er nog steeds veel vet en/of suiker in. Bij te grote consumptie kan dit dus ook tot gewichtstoename leiden.