Wanneer wist je dat je een nieraandoening had? 

'In mijn moeders familie komen nierziekten voor en ik wist al vroeg dat er 50% kans was dat ik ook een nierziekte zou krijgen. Twintig jaar geleden kreeg ik zekerheid toen ik werd gekeurd voor militaire dienst: ik bleek familiaire cystenieren te hebben, een erfelijke nierziekte.

Een aantal jaar geleden gingen mijn nieren minder goed functioneren. Ik was moe, kreeg kramp, jeuk en opeens kreeg ik het koud, terwijl ik altijd warme handen had!

Op zo’n moment zijn er maar twee opties: dialyseren of een nieuwe nier.'

Jij hebt een nieuwe nier gekregen? Van wie?

‘Mijn vader heeft altijd gezegd: “Als het nodig is, geef ik een nier.” Toen het steeds slechter met me ging, ben ik naar hem toegegaan om te praten. Mijn vader is een zakenman, hij had weinig woorden nodig. Tijdens een etentje hebben we alles doorgenomen en zijn daarna naar het Nederlands elftal gaan kijken.’

Wist je of je vader een goede donor was?

‘Nee, dat wisten we niet. Daarvoor zijn allerlei tests nodig. Ik weet nog goed wanneer het allemaal begon: op mijn verjaardag in 2009 waren mijn vader en ik samen in het ziekenhuis om bloed te geven. Hij 14 buisjes, ik 16. Uit het bloedonderzoek bleek dat mijn vader een perfecte donor voor mij was! Daarna was het wachten. Ik moest ‘slecht’ genoeg zijn om zijn nier te ontvangen en dat betekent een nierfunctie van nog maar 15%.’

En toen was je zover, wanneer was dat?

‘11 mei 2010.’

Is dat een bijzondere dag voor jou?

'Ja, dat is het wel. Niet dat we van elke 11 mei een feestdag maken, maar we staan er wel altijd even bij stil.'

Hoe is het nu met je?

‘Het hele traject na de operatie is anders gelopen door een nabloeding én een trombose in de nier. Ik heb dus twee operaties gehad in plaats van één. Mijn herstel duurde veel langer dan de bedoeling was. Inmiddels zijn we 6 jaar later en het gaat erg goed met me. Ik werk fulltime als fysiotherapeut / teamleider van de paramedici in Alrijne. Ik kan weer sporten en bewegen zoals ik dat graag zou willen.

Hoe is het met je vader gegaan?

'Na drie maanden was hij alweer op zijn oude niveau! Je kunt heel goed leven met één nier. Weet je dat uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van levende donoren beter is dan een vergelijkbare groep niet-donoren?’

Hoe zie jij de toekomst?

'Nierdonatie bij leven komt steeds meer in de belangstelling te staan en ik vind dat een goede ontwikkeling. Voor nierpatiënten is dit een betere oplossing dan het ontvangen van een postmortale nier. Zo is de “levensduur” van de getransplanteerde nier is veel langer.

Mijn kinderen hebben ook 50% kans op deze ziekte. Ik heb goede hoop dat, tegen de tijd dat zij veertig zijn, er een passende oplossing is. Ik zie de toekomst positief tegemoet!'