U heeft nieuwe longen gekregen. Wanneer wist u dat u nieuwe longen nodig had?

'In 1982 heb ik na een ooroperatie een ziekenhuisbacterie opgelopen, die zich in mijn longen genesteld had. Een periode met veel ziekenhuisopnames volgde. Uiteindelijk had ik 24 uur per dag extra zuurstof nodig en kon ik met mijn tankje maar 80 minuten buiten zijn. Voor mijn transplantatie heb ik zelfs een half jaar in het ziekenhuis gelegen. Zelf had ik nooit verwacht dat ik ooit nieuwe longen nodig zou hebben. Maar het kan iedereen overkomen!'

Hoe was het voor u om de transplantatie te ondergaan?

'In eerste instantie wilde ik er niets van weten. Het was voor mij moeilijk te verwerken dat ik iemand anders’ longen nodig had. Gelukkig weet ik nu dat het een enorme troost voor nabestaanden kan zijn: dat door de donatie, een deel van een dierbaar persoon voortleeft in een ander.

Uiteindelijk ben ik enorm blij en dankbaar dat het is gebeurd, anders had ik nu niet meer geleefd. En het is heel erg om benauwd te zijn. Het voelt alsof je, ademend door een rietje, met een klem op je neus, de trap oploopt.'

Hoe zijn de nieuwe longen van invloed op uw leven geweest?

'Het heeft mijn leven totaal veranderd! Het geeft een enorm gevoel van vrijheid! Als het nu ergens gezellig is, kan ik gewoon blijven hangen zonder rekening te moeten houden met de inhoud van het zuurstoftankje. Het mooiste moment was dat ik voor het eerst weer op de boulevard kwam. Daar rook ik zuivere zeelucht in plaats van het medicinale zuurstofluchtje.'

Hoe gaat het nu met u?

'Goed! Vorig jaar heb ik gevierd dat ik 20 jaar geleden mijn nieuwe longen kreeg.  Het is heel bijzonder dat ik deze extra jaren heb gekregen. Op het kaartje stond: ‘It’s been a long time, and I hope it will be a lot longer'

Nu geef ik regelmatig voorlichting aan jongeren over orgaandonatie. Vaak zijn jongeren cynisch aan het begin: ‘Als je maar niet denkt dat ik een orgaan afsta’. Maar als ik dan mijn verhaal heb verteld, hoor ik juist vaak: ‘Respect! Geef mij toch maar een formulier’. Dat vind ik zo mooi. Ik ben ook ontzettend blij dat de Tweede Kamer  heeft ingestemd met het voorstel voor actieve donorregistratie. In feite verandert er niets,  je kunt nog steeds een vrije keuze maken. Je wordt nu alleen gedwongen om erover na te denken.'