Het bijenvolk van Alrijne

Dit jaar staan voor het eerst vier bijenkasten op het dak van Alrijne Leiderdorp. Imker Wim Jonkman plaatste deze kasten en onderhoudt deze wekelijks. In deze video vertelt hij meer over het bijenvolk, de bijenkasten en zijn werkzaamheden op het dak.

Meer weten? Lees hier alles over de bijen.

Een kijkje in de bijenkast

In deze video geeft imker Wim een kijkje in de bijenkast. Hij laat de honingraten zien en plaatst bijenuitlaten in de kasten. Een bijenuitlaat wordt geplaatst wanneer een imker honing wilt oogsten. Door de uitlaat kunnen de bijen tijdelijk niet bij de honing, waardoor de imker dit makkelijk kan oogsten. Het plaatsen van de uitlaten zorgt voor minder stress voor de bijen.

Om de uitlaten te plaatsen moet Wim eerst de bijenkasten openmaken. De bijen hebben de kast verzegeld met propolis. Bijen maken propolis van hars, bijenwas, stuifmeel en speeksel. Ze kauwen de hars van bomen en mengen dit met hun speeksel. Dit nemen ze aan hun achterpootjes mee naar de bijenkast, waar ze het als een soort kit gebruiken.

Meer weten? Lees hier alles over de bijen.

De weg naar honing

Sinds april zijn de bijen bezig met het maken van honing. En eindelijk is het nu zo ver: de honing wordt geoogst! In deze video zie je hoe medisch secretaresse Liz Glasbergen de was-verzegeling van de honingraten schraapt. Daarna kan de eerste honing uit de raten geslingerd worden, door manager Simke de Jong. Aangezien de bijen onder zijn verantwoordelijkheid vallen, mag hij het eerste potje honing in ontvangst nemen. Vanaf 23 augustus te koop in het restaurant van Alrijne Leiderdorp!

*Maximaal 2 potjes per persoon en op = op

Meer weten? Lees hier alles over de bijen.