1. Wat doen ergotherapeuten?

Eline: “Het doel van ergotherapie is om mensen te helpen om opnieuw alledaagse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen.” Elvira voegt toe: “Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die bijvoorbeeld te maken hebben met revalidatie na een ongeluk.”

2. Waarom zijn jullie ergotherapeut geworden?

Eline: “De zorg is een prachtig vak. Ik heb het altijd al belangrijk gevonden er voor de ander te zijn en ervoor te zorgen dat de ander zijn leven zo fijn of goed mogelijk kan leven. Dat laatste is precies de kern van ergotherapie.” Elvira vult aan: “Het is een divers vak waarin we ernaar streven de patiënt centraal te stellen. Het geeft voldoening de patiënt te kunnen ondersteunen bij het optimaliseren van de uitvoer van dagelijkse activiteiten. We helpen de patiënt bij het terugkrijgen van (een stukje) zelfstandigheid.”

3. Wat is er zo mooi aan ergotherapie?

Eline: “Iedere dag is totaal anders. Ook het werk in bijvoorbeeld het ziekenhuis is heel anders dan het werk in een revalidatiecentrum of de eerstelijns zorg (bij de mensen thuis).” Beide dames vinden het mooist dat zij een verschil kunnen maken. Elvira: “We kunnen het leven vergemakkelijken en ervoor zorgen dat iemands leven weer nut of inhoud krijgt. Met behulp van aanpassingen of een paar tips kunnen mensen weer genieten van hobby’s of werkzaamheden.” Eline voegt toe: “En het geeft een goed gevoel als patiënten die waardering uiten!”

4. Welke patiënten blijven jullie bij?

Eline: “Voornamelijk patiënten waar je jezelf mee kunt identificeren of die je doen denken aan bijvoorbeeld familieleden. Jonge, vitale patiënten die een CVA of tumor krijgen en hierdoor dusdanig beperkt raken dat hun volledige bestaan verandert. Dit raakt mij natuurlijk wel. Die patiënten doen mij altijd realiseren wat voor geluk ik heb dat ik relatief gezond mag zijn en bovendien dat ik moet genieten!”

5. Hoe ziet jullie team eruit?

Eline: “Ik begon twee jaar geleden bij Alrijne met twee collega’s, maar die zijn allebei een andere weg gegaan.” Elvira: “Sinds vorig jaar november werk ik bij Alrijne, waardoor we nu dus met z’n tweeën zijn. We werken niet vaak samen, maar wanneer dit wel zo is, is dat fijn. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat we kunnen overleggen en werkzaamheden kunnen afstemmen.”