Hoe iemand met een ziekte omgaat, verschilt per persoon, aandoening en het perspectief. Het is één van de lastigste dingen in het leven. Zeker als je bijvoorbeeld gewend bent om voor anderen te zorgen. Het is pittig om dan zelf opeens afhankelijk te zijn.

Perspectief

Er zijn ook patiënten waarbij ziekte iets positiefs brengt. Elke Herlaar, geestelijk verzorger bij Alrijne Ziekenhuis, heeft wel eens iemand gesproken die zijn ziekte als een eyeopener zag. De vaart van zijn leven beschreef hij met het razen over de snelweg met 120 km per uur. Doordat alle activiteiten stil stonden beleefde deze man de tijd anders. Plotseling kon hij intens genieten van kleine dingen, zoals het nemen van een douche.

Maar wat kun je doen als je slecht nieuws hebt gekregen? In het begin heb je misschien veel chaos in je hoofd en in je gevoel. Misschien ben je helemaal door de ziekte in beslag genomen. Het kost dan tijd om weer tot jezelf te komen. Doe datgene waar je tot nu ook altijd energie uit hebt gehaald. Zoek mensen op of loop door de natuur. Wees vooral lief voor jezelf.

Steun van naasten

Daarnaast kunnen naasten van een patiënt ook steun bieden. Probeer zonder oordeel en met aandacht te luisteren naar wat iemand op zijn hart heeft. Zij hoeven doorgaans geen oplossingen of adviezen, door er voor de zieke te zijn en mee te voelen, help je het beste. Gedeelde smart is écht halve smart. Ook kun je als naaste hulp aanbieden. Bedenk zelf al wat je voor iemand kan betekenen. Mensen vragen er namelijk niet snel zelf om.

Maar zorg ook goed voor jezelf. Naasten hebben hun eigen verdriet en emoties horen erbij en luchten op.