Als je rookt genezen wonden en botten minder snel

FEIT: Bij mensen die roken werkt de doorbloeding van de aderen minder goed. Ook zit er minder zuurstof in het bloed van rokers: de zuurstof wordt vervangen door koolstofmonoxide uit tabaksrook. Hierdoor kunnen wonden en botten minder snel genezen.

Stoppen met roken heeft alleen invloed op complicaties met m’n longen

FABEL: Als je rookt, heb je meer kans op complicaties tijdens en na je operatie. Helaas geldt dat niet alleen voor je longen. Rokers hebben een verhoogd risico op problemen met de anesthesie (verdoving), ademhalingsproblemen, infecties en hart- en vaatziekten.

Mensen die roken, verblijven langer in het ziekenhuis

FEIT: Gemiddeld gezien liggen mensen die roken langer in het ziekenhuis. Dit komt doordat roken invloed heeft op veel organen. Als je stopt met roken, kunnen je longen beter werken, waardoor je meer zuurstof kunt opnemen. Dit draagt bij aan een sneller herstel en kortere opnametijd in het ziekenhuis.

Ik rook al zo lang, die paar dagen of weken extra maken ook niet meer uit

FABEL: Het is verleidelijk om zo te denken, want stoppen met roken is erg lastig. Maar het heeft altijd zin om te stoppen met roken! Na 1 dag is de koolmonoxide uit de rook al uit uw lichaam en beginnen uw longen het slijm en andere afvalstoffen van sigarettenrook te verwijderen. Het is wel zo dat uit onderzoek blijkt dat hoe eerder men voor een operatie stopt met roken, hoe beter het resultaat is.

Samen stoppen met roken is beter dan alleen

Wij denken van wel! En ook uit onderzoek blijkt dat de kans dat een stoppoging slaagt groter is met goede ondersteuning. Misschien heb je na het lezen van dit artikel extra motivatie om te stoppen met roken. Wil je nu doorzetten? Doe het dan samen met andere patiënten en medewerkers van Alrijne, zodat we met elkaar aan onze gezondheid werken. Want samen gaat het een stuk makkelijker! Check www.alrijne.nl/stoppenmetroken voor meer informatie over onze groepstraining.