Het is een warme voorjaarsdag met een druk spreekuur en ik loop flink uit. Ik roep meneer Bijkers* inmiddels een kwartier later dan gepland mijn spreekkamer binnen. Meneer Bijkers is een sportieve man van 40 jaar, die vijf jaar eerder de diagnose MS kreeg. Hij heeft na de diagnose eerst twee onrustige jaren doorgemaakt maar sinds we de medicatie aangepast hebben gaat het de goede kant op. We doorlopen de standaardvragen en bekijken de uitslagen. Het gaat allemaal goed, geen nieuwe klachten en er komen geen zaken naar boven waar actie op nodig is. Op mijn vraag of hij nog dingen wil bespreken geeft hij aan met hardlopen wazig te gaan zien met zijn rechteroog.

Ik leg hem uit dat dat het Uhthoff-fenomeen heet. Het Uhthoff-fenomeen houdt in dat bij mensen met MS neurologische klachten kunnen optreden door verhoging van de lichaamstemperatuur, zoals bij fysieke inspanning of een hoge buitentemperatuur. Ook vermoeidheid kan bijvoorbeeld toenemen door verhoogde lichaamstemperatuur. Ik leg uit dat ongeveer 80% van de MS-patiënten daar in meer of mindere mate last van heeft en dat zorgen voor verkoeling kan helpen, zoals koude dranken meenemen, een warme douche, schaduw opzoeken of airconditioning. Door de warmte verandert het zenuwsignaal en daardoor treden de neurologische klachten op. Ik wil het consult afronden, in het achterhoofd de door het wachten verhitte wachtkamer. Meneer Bijker staat aarzelend op. Met de deurkruk in de hand draait hij zich om. ‘Ik hou van sporten, voel dat het me goed doet, maar dat wazig zien lijkt een signaal ik te ver ga, dat het intensieve sporten schade geeft’, geeft hij aan. Ik realiseer me dat we ons gesprek, ondanks de volle wachtkamer, nog niet kunnen afronden. Ik neem de tijd om hem uit te leggen dat sporten en fysieke belasting geen MS-schade aanrichten, dat ook het Uhthoff-fenomeen geen alarmsignaal is, dat het herstelt bij herstel van lichaamstemperatuur. Ik bevestig hem het sporten voort te zetten. Zichtbaar opgelucht vertrekt hij.

 

* In verband met de privacy is de naam gefingeerd.