Diëten: eenzijdige voeding

Er zijn verschillende diëten ontwikkeld voor mensen met MS. Jolanda is al twintig jaar diëtist en heef er flink wat voorbij zien komen, zoals het Evers-dieet en het Jelinek-dieet Ze vertelt: “Voor een optimale manier van leven, heb je een optimale hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Vaak zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor diëten en bovendien is het heel eenzijdige voeding. Als iemand aangeeft een dieet te willen volgen, verdiep ik mij daar eerst in. Maar ik zou zelden een dieet actief aanbevelen aan patiënten met MS.” Overleg altijd eerst met je diëtist of behandeld arts voordat je overstapt op een dieet.

Eet volgens de Schijf van Vijf

Een paar tips van Jolanda:

  • Goede basis. Jolanda: “Zorg voor een goede basis met groenten, peulvruchten, fruit, volkoren producten en vette vis. Eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.”
  • Vitamine D. Jolanda: “Er zijn geluiden dat een tekort aan Vitamine D een negatief heeft effect op MS. Daarom kijk ik ook of er genoeg Vitamine D in het voedingspatroon zit en ik kijk naar de supplementen. Onder andere producten als vette vis, boter (of dieetmargarine/halvarine) en eieren zitten vol met vitamine D.
  • Verse producten. Jolanda: “Uit onderzoek van MS Anders blijkt dat koken met zoveel mogelijk verse producten bijdraagt aan het verhogen van je energielevel.”
  • Let op zout. Jolanda: “Zout kan een negatieve invloed hebben op het ziektebeloop. Zoutrijke voeding kan zelfs het risico op terugvallen (relapsen) verhogen.”
    Tip: lees ook ‘Hoe fout is zout?

Voedingshypes

Wereldwijd eten steeds meer mensen gluten- en lactosevrij. Ook mensen met de ziekte MS. Jolanda: “Soms schrappen patiënten brood en/of zuivel in hun dagelijkse voeding. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit effect heeft. Het gebeurt vaak dat patiënten te weinig groenten, zuivel en granen binnenkrijgen. Als hierbij ook onvoldoende wordt bewogen, kan een gebrek aan energie ontstaan. Combineer gezonde voeding met voldoende beweging, dan merk je al snel dat je meer energie hebt!”

Sterke spieren en soepele gewrichten

Of voeding MS kan doen verdwijnen, weten we niet. Wel weten we dat je met een gezonde leefwijze zelf iets kunt doen om je fitter te voelen. En hoe fitter je je voelt, hoe meer je aan kunt. Net zo belangrijk is beweging. Spieren worden zo sterker en gewrichten soepeler. De intensiteit van de oefeningen bepaal je zelf. Een voorbeeld is traplopen. Jolanda: “Elke dag een keer extra de trap op en af en kijk of je dat volhoudt. Let daarbij ook op de signalen die je lichaam geeft. Alles wat extra is, is mooi meegenomen. En voor het optimale resultaat (spierherstel) is het goed om na het sporten eiwitten te eten, bijvoorbeeld kwark.”

Schakel een diëtist in!

Wil je je fitter voelen? En je eetpatroon veranderen? Dan is het altijd verstandig om een diëtist in te schakelen, want voeding is maatwerk. Jolanda: “Een hele leefstijl omgooien is heel zwaar. Samen gaan we het stapje voor stapje aanpakken.” Met de diëtist kijk je naar jouw doelstellingen en hoe je die het beste kunt bereiken. De huisarts, neuroloog of verpleegkundige kunnen je doorverwijzen naar de diëtist.