Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie en kun je via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine dieren die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Kiril: “Als je een teek zo snel mogelijk (maar zeker binnen 24 uur) verwijdert, is de kans dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme heel erg klein.”

Ziekteverschijnselen zijn wisselend

“Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend”, vertelt Kiril. “Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. Het meest bekend is de cirkelvormige verkleuring van de huid rond de plek van de tekenbeet, die steeds groter wordt. Je kunt ook koorts krijgen en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet. Ook kunnen gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten ontstaan. Klassiek voor de ziekte van Lyme in het zenuwstelsel zijn hoofdpijn en koorts, samen met uitstralende pijn in een arm of been.”

Kiril vult aan: “Op het internet worden ook veel andere klachten toegeschreven aan de ziekte van Lyme, zoals (ernstige) vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Deze klachten kunnen een uiting van de ziekte van Lyme zijn, maar komen veel vaker voor bij andere (niet neurologische) aandoeningen.”

Naar het ziekenhuis

Als de huisarts vermoedt dat iemand de ziekte van Lyme in het zenuwstelsel heeft, kan hij de patiënt naar Alrijne verwijzen. “Bij het eerste gesprek op de polikliniek worden de klachten uitgevraagd en wordt een neurologisch onderzoek verricht. Hierbij kijken we of delen van het zenuwstelsel aantoonbaar verminderd functioneren. Daarna maken we een inschatting: hoe groot is de kans dat de klachten van de patiënt een uiting zijn van de Lymeziekte of dat er mogelijk een andere neurologische aandoening de oorzaak is? Tot slot bespreken we de vervolgstappen. Vaak is een ruggenprik nodig om meer zekerheid te krijgen over de diagnose.”

Behandeling met antibiotica

Kiril: “In Alrijne behandelen we zowel de vroege als de latere stadia van de ziekte van Lyme. Als de ziekte van Lyme in het zenuwstelsel zit, gebeurt de behandeling met antibiotica via het infuus. Bestaan de klachten relatief kort (minder dan zes maanden) dan volstaat een kuur van twee weken. Als de klachten al langer bestaan, behandelen we dertig dagen. De patiënt ontvangt de eerste dagen de antibiotica in het ziekenhuis. De rest van de kuur wordt vaak thuis gegeven met behulp van de wijkverpleging. In een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking”.

Controleren na bezoek aan groen moet je doen! 

Bron: RIVM

Goed controleren op teken na bezoek aan het groen is erg belangrijk. Ga je op pad? Let op het volgende:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken.
  • Draag lichte kleding, want dan zijn teken beter te zien.
  • Inspecteer kleding. Als je regelmatig de kleding inspecteert tijdens het verblijf in het groen kun je teken al voordat ze op de huid komen en zich vastbijten verwijderen.
  • Controleer je lichaam. Een teek heeft de voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Tip: check vooraf ook tekenrader.nl!