1. Draag een sea-band

De Sea-band is een bandje om de polsen, waarbij een zachte druk wordt uitgeoefend op het ‘Nei-Kuan’ punt in beide polsen. De acupressuur verlicht misselijkheidsklachten. De banden kunnen zowel voorafgaand aan de chemotherapie, tijdens of na de chemotherapie gedragen worden. U kunt de bandjes gemakkelijk online bestellen, wanneer u op internet intoetst ‘sea-bands’. De bandjes staan ook bekend als ‘polsbanden tegen reisziekte’.

  1. Massage

In Alrijne Ziekenhuis worden al 20 jaar massages gegeven door masseurs die veel ervaring hebben met oncologische patiënten. Door deze ervaringen en uit onderzoek is gebleken dat mensen met de ziekte kanker vaak profijt kunnen hebben  van een ontspannende massage. Het ontspant en ondersteunt het herstel van lichaam en geest. Als de massage wordt aangepast aan uw wensen en afgestemd is op uw klachten en conditie raakt het lichaam niet verder uit balans, maar ontspant het. Uw naaste kan een workshop massage volgen in ons ziekenhuis en zonder woorden veel voor u kunnen betekenen. Natuurlijk zijn er ook massagepraktijken die gespecialiseerd zijn in het geven van massages aan mensen met kanker. Kijk hiervoor op https://www.massagebijkanker.nl/members_map/.

  1. Ontspanningsoefeningen

Een mens voelt zich ontspannen als er geen hoge spierspanning is én gevoelens van angst en/of spanning (even) weg zijn. Dit kun je bereiken door ontspanningsoefeningen te doen. Sommige ontspanningsoefeningen werken vooral lichamelijk, anderen hebben meer een effect op je geest. Bij ontspanningsoefeningen speelt de ademhaling een belangrijke rol. Het kost even moeite om deze ontspanningsoefeningen aan te leren, maar is zeker de moeite waard! Een korte oefening van 5 tot 20 minuten kan al effectief zijn. Kijk eens op de volgende sites voor ontspanningsoefeningen:

  1. Luisteren naar muziek

Muziek kan een positieve invloed hebben zowel op het lichaam als op emoties en gedachten. Daarnaast kan muziek houvast en rust bieden. Kies voor het beste effect uw eigen favoriete muziek. De aandacht wordt verlegd van lichamelijke klachten zoals pijn, kortademigheid of misselijkheid naar wat de muziek met zich meebrengt.

  1. Acupunctuur

Acupunctuur kan de spijsvertering versterken. Je maag is hierdoor beter in staat voedsel te verwerken. Het volle gevoel in de maagsteek, wat vaak genoemd wordt door mensen die chemotherapie krijgen, kan plaats maken voor ruimte en opluchting. Smaak en eetlust zullen hierdoor vaak ook toe kunnen nemen. De misselijkheid neemt daarbij af. Let op: acupunctuur is een alternatieve geneeswijze en wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed.

 

Meer informatie vind je in de folder “Wat kan ik zelf doen tegen misselijkheid en braken bij chemotherapie”.