Henriette kent vele wandeltips in zowel Noord- als Zuid-Holland. Zij deelt hier een aantal met daarbij de volgende tip: “Het is leuk om de wandelingen zowel linksom als rechtsom te lopen. Dit geeft weer een hele andere ervaring.”

  • De Vlietlanden tussen Leiden, Voorschoten en Leidschendam. Dit natuur- en recreatiegebied biedt diverse interessante natuurterreinen die rijk zijn aan vogels. De route is in delen te lopen met varianten van 7 km of 9 km.
  • Het Park Rosenburgh in Voorschoten. Dit is een authentiek landgoed in de 'achtertuin' van Willem-Alexander en Maxima. De rondwandeling van 14 kilometer start bij het station Voorschoten en loopt door het gezellige hart van het oude dorp, over graspaden langs de vogelplas Starrevaart en door het recreatiegebied Vlietland. Naast het fraaie plassengebied komt de route ook door het mooie Landgoed Rosenburgh.
  • De Koninklijke Landgoederen de Horsten in Voorschoten of Wassenaar. In de Horsten zijn vijf verschillende wandelingen uitgezet. Twee hiervan starten vanuit de ingang aan de Papeweg en bestrijken het noordelijke gedeelte. Twee andere wandelingen starten bij de ingang aan de Horstlaan en beslaan juist het zuidelijke gedeelte van het landgoed. De vijfde wandeling kan je starten vanaf beide ingangen en loopt zowel door het noordelijke als het zuidelijke gebied. Deze wandelroutes variëren van 1,7 km tot 7,5 km.
  • De Landgoederenroute in Wassenaar. De meeste buitenplaatsen en landgoederen in Wassenaar liggen aan weerszijden van de Rijksstraatweg. Deze wandelroute leidt je langs een reeks buitenhuizen met parken. De totale route is 12 km, maar je kunt er ook voor kiezen om de route in te korten tot 6,5 km of 7,5 km.
  • De Wassenaarseslag in Wassenaar. Dit gebied kent verschillende wandelroutes vanaf hetzelfde start punt tegenover het Hotel-Restaurant Duinoord. Allereerst een door de Ganzenhoek. Dit is een mooie wandeling van 3,3 km door bos en duin. Daarnaast een route door de Denneduin. Dit is een kortere wandeling van 2,2 km door het natuurontwikkelproject Denneduin. Als laatste is er ook nog de staatbosbeheer-route. Dit is een langere afwisselende tocht van 15 km langs stuivend zand, vochtige valleien en schaduwrijke dennenbomen. Ook kom je onderweg een stukje van de oude Atlantikwall en verschillende uitkijkpunten tegen. Een van de uitkijkpunten ligt op de hoogste duintop (37 meter) van Zuid-Holland.
  • Het Panbos in Katwijk. Panbos is een wandel- en speelbos voor jong en oud. Het bos heeft eendenvijvers, speeltoestellen voor (kleine) kinderen, een hertenkamp en mooie grasvelden voor ontspanning. Er zijn twee leuke kortere wandelroutes door het bos, een van 1,6 kilometer en een van 2,9 kilometer.
  • Het duingebied Meijendel tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar. Dit landschap is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland en bestaat overwegend uit open duinlandschap, waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand. Naast mooie cultuurhistorische wandelroutes in het Nationaal Park Hollandse Duinen, zijn er ook drie prachtige wandelroutes in Meijendel die variëren van 3 tot 4,5 km.
  • De Amsterdamse Waterleidingduinen in Vogelenzang. In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt 66% van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. In dit prachtige natuurgebied is ook zeer geschikt voor wandelingen van 3 km tot zelfs 30 km.

Voor nog meer inspiratie kun je kijken op de site voor diverse wandelingen in de regio.