Er zijn verschillende soorten slaapproblemen:
- slaapproblemen door ademhaling;
- slapeloosheid (te weinig kunnen slapen);
- neurologische slaapproblemen.
Slaapprobleem door ademhaling (ademhaling gerelateerde slaapstoornis)
Een slaapprobleem door ademhaling kan zijn:
- heel veel snurken;
- kort of lang stoppen met ademhalen tijdens het snurken.
Neurologische slaapproblemen (problemen door de hersenen)
Slaapproblemen komen heel veel voor, maar neurologische slaapstoornissen zijn vrij zeldzaam (behalve rusteloze benen). Hieronder worden er een paar genoemd.
- Rusteloze benen (restless legs of afgekort RLS) komen frequent voor, ongeveer 1:20 mensen heeft er regelmatig last van. Patiënten met RLS hebben klachten van een onaangenaam jeukend, kriebelend of rusteloos gevoel in de benen. De klachten treden met name op tijdens rust en zijn ’s avonds en ’s nachts erger dan overdag. Patiënten hebben een haast onweerstaanbare drang om de benen te bewegen en vallen daardoor niet goed in slaap.
- Narcolepsie wordt veroorzaakt door een storing in het regelen van het slaap-waakritme, door tekort van het stofje hypocretine in de hersenen. Dit stofje zorgt voor een goed slaap-waakritme. De oorzaak van deze zeldzame aandoening heeft waarschijnlijk te maken met het eigen immuunsysteem wat per ongeluk de cellen die dit stofje maken aanvalt. Voor de diagnose en behandeling van deze ziekte werken wij samen met het gespecialiseerde slaapcentrum SEIN in Heemstede.
- Ideopathische hypersomnie is een aandoening waarbij patiënten, ondanks een goede nachtrust, toch overdag slaperig blijven en in slaap vallen.
- Remslaapgedragsstoornis (RBD) is een aandoening waarbij patiënten de slapte in de spieren tijdens de REM slaap (ook wel droomslaap genoemd) verliezen en daardoor erg onrustig worden tijdens de droom dit kan tot vervelende situaties leiden.
- Parasomnia: hierbij heeft u last van ongewoon gedrag of ongewone bewegingen tijdens het slapen. Bijvoorbeeld slaapwandelen of praten in uw slaap. Soms slaapt u hierdoor slecht en bent u overdag moe.
Slapeloosheid (te weinig kunnen slapen)
Slapeloosheid kan zijn:
- niet goed in slaap kunnen komen;
- niet goed door kunnen slapen;
- veel te vroeg wakker worden.
Deze klachten hebben invloed op hoe u zich de volgende dag voelt. De oorzaken van slapeloosheid kunnen lichamelijk en geestelijk zijn. Heeft iemand bijvoorbeeld elke dag slaapmiddelen nodig? Dan kan zelfs dat zorgen voor slapeloosheid. Behandelen van slapeloosheid doen wij niet zelf, u wordt hiervoor verwezen naar slaapoefentherapeut of psycholoog