Chronische longziekte

COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). 

COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis 

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

  • Longemfyseem 

Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt. En dat de afvalstoffen uitgeademd worden. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor worden mensen benauwd. (Bron: Longfonds)

Risico

Carla: “Mensen weten dat ze van het roken longkanker kunnen krijgen. Daar zijn ze dan het meest bang voor, maar er zijn nog zoveel andere risico’s.” Ook Nienke ziet dit vaak: “Een voorbeeld is COPD. Ik merk bij jonge mensen dat ze weten over longkanker en denken.. ‘Ach, dan ben ik al zo oud! Heb in ieder geval kunnen genieten.’ Ze zijn zich er niet van bewust dat ze COPD kunnen krijgen.” Helaas is het niet zo dat als je stopt met roken, dat je ook geen risico meer loopt op COPD. Carla: “Jaren na het stoppen kun je nog COPD ontwikkelen. Hoe eerder je stopt met roken, hoe beter. Hoe langer je door rookt, hoe meer schade het roken je toebrengt.”

Diagnose COPD

Meer mensen hebben COPD dan dat er gediagnosticeerd is. Hoe is dit mogelijk? Carla legt uit dat deze patiënten zich aanpassen aan hun kortademigheid. Carla: “Mensen denken vaak dat de kortademigheid komt door een slechte conditie of dat het te maken heeft met het ouder worden. Het hoesten kan te maken hebben met een verkoudheid”. De link met COPD wordt vaak niet gelegd.

Stoptober

Ongeveer een kwart (25%) van de Nederlanders rookt wel eens (Bron: CBS gezondheidsenquête 2015). Veel mensen zijn zich bewust van de gevaren en overwegen om te stoppen. Stoptober kan je dat steuntje in de rug geven. Stoptober is: samen 28 dagen niet roken in oktober. Door samen te stoppen met roken heb je vijf keer meer kans om het vol te houden. Doe jij ook mee?  

 

Terug naar boven