Wanneer u langer dan 12 maanden (of 6 maanden als u 35 jaar of ouder bent) zonder succes heeft geprobeerd zwanger te raken, kunt u via uw huisarts een verwijzing 'indicatie infertiliteit' krijgen voor de polikliniek Gynaecologie van Alrijne. U kunt direct bij ons terecht, er is geen wachtlijst. De gynaecoloog zoekt allereerst naar de oorzaak van de onvruchtbaarheid (bij vrouw en man). Daarna bespreekt de arts met u welke vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een kunstmatige bevruchting (IUI), of een reageerbuisbevruchting (IVF of ICSI). Wij hebben een klein, deskundig team dat u terzijde staat. Wij vinden een persoonlijke benadering belangrijk.
Polikliniek Gynaecologie Leiden
Telefoon: |
071 517 8351 |
---|---|
Routenummer: |
16 |
Polikliniek Gynaecologie/Verloskunde Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8048 |
---|---|
Routenummer: |
43 |
Polikliniek Gynaecologie/Verloskunde Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
071 582 8048 |
---|---|
Routenummer: |
35 |
Afspraak maken
Via de polikliniek Gynaecologie maakt u een afspraak voor een bezoek bij een van de gynaecologen van het fertiliteitsteam. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts om een afspraak te kunnen maken.
Vragenlijst invullen
Nadat u een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u per post een vragenlijst. Deze vragenlijst neemt u ingevuld mee naar uw eerste afspraak.
Eerste afspraak
U heeft een gesprek met de gynaecoloog die u allerlei vragen stelt. Hiermee krijgt de arts een eerste indruk van een mogelijke oorzaak voor het uitblijven van zwangerschap. Daarna volgt inwendig gynaecologisch onderzoek en zo nodig een inwendige echoscopie.
Vervolgafspraken
Tijdens uw volgende afspraken vinden meerdere onderzoeken plaats om exact te achterhalen wat de onvruchtbaarheid veroorzaakt. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken overlegt u met de gynaecoloog of behandeling mogelijk is en welke.
Vragen?
Heeft u vragen over onze polikliniek, een onderzoek of een behandeling en wilt u die graag stellen aan iemand van ons IVF-team? Belt u ons dan via de polikliniek Gynaecologie.
Er zijn een aantal onderzoeken die worden gedaan als u eenzwangerschapswens heeft:
Eerste bloedbepaling
Op de derde dag van uw cyclus (de derde dag gerekend vanaf de dag dat er helder rood bloedverlies is) wordt er bloed geprikt. Uw bloed wordt onderzocht op de hoeveelheid FSH (follikel stimuleren hormoon). Dit hormoon zegt iets over de reservecapaciteit van de eierstokcellen. Daarnaast wordt onderzocht of er wellicht antistoffen van Chlamydia (geslachtsziekte die invloed kan hebben op de eileiders) of Rubella (bescherming tegen Rode Hond) aanwezig zijn. Wanneer u een onregelmatige menstruatie heeft, worden eventueel extra hormonen onderzocht.
Tweede bloedbepaling
Op de 21e dag van uw cyclus (eventueel een andere dag in overleg met uw arts/gynaecoloog) wordt gecontroleerd of u een ovulatie heeft gehad. Dit wordt onderzocht door de hoeveelheid progesteron (hormoon) in uw lichaam te bepalen.
Semanalyse
‘Semen’ is een ander woord voor sperma. In de semanalyse wordt het sperma van uw partner onderzocht. Er wordt onderzocht of er voldoende zaadcellen aanwezig zijn, of ze goed bewegen en hoe ze eruit zien.
Aan deze onderzoeken zijn geen risico’s verbonden. Eventueel is (een deel van) dit onderzoek al uitgevoerd door de huisarts. Het kan voorkomen dat onderdelen van het onderzoek herhaald worden om een beter beeld te creëren. Indien na dit onderzoek nog geen oorzaak is gevonden, wordt uiteraard verder onderzoek gedaan. Daarbij kunt u denken aan:
- Vruchtbaarheidsonderzoek
- HSG baarmoederfoto
- Verder onderzoek zaadkwaliteit
- Eisprong bevorderen (ovulatie inductie)
- Prenatale counseling
Het bepalen van vruchtbaarheid (fertiliteit) start met een Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO). Dit onderzoek bestaat uit bloedbepalingen bij de vrouw (onder andere om te kijken of er een eisprong is) en een analyse van de kwaliteit van het sperma (semanalyse).
Intra Uteriene Inseminatie (IUI) is een kunstmatige bevruchting, waarbij we het zaad direct in de baarmoederholte spuiten. IUI kan een oplossing zijn wanneer het mannelijk zaad van mindere kwaliteit is.
Bij in vitro fertilisatie (IVF) brengen we een eicel en een zaadcel in een reageerbuis om bevruchting tot stand te brengen. U gaat naar ziekenhuis Reinier de Graaf voor het plaatsen van een bevruchte eicel (embryo) in de baarmoeder.
Een intra-cytoplasmatische sperma injectie (ICSI) is ook een reageerbuisbevruchting. Hierbij injecteren we één sterke zaadcel in een eicel. De procedure voor het implanteren van een bevruchte eicel verloopt hetzelfde als bij IVF. U gaat daarvoor naar ziekenhuis Reinier de Graaf.
Het fertiliteitsteam van Alrijne bestaat uit twee gynaecologen, die beiden onder andere gespecialiseerd zijn in het onderdeel ‘vruchtbaarheid’ (fertiliteit). Zij krijgen ondersteuning van vier gespecialiseerde IVF-assistenten.
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen het eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past.
Samenwerking met ziekenhuis Reinier de Graaf
Wij werken samen met het IVF-centrum van ziekenhuis Reinier de Graaf (locatie Voorburg). Dit houdt in dat bij de behandeling de hormonale stimulatie, echo's en eicelpunctie plaatsvinden bij Alrijne en de laboratoriumprocedure en het terugplaatsen van embryo's in Voorburg.
-
Freya.nl
Je wilt graag een kindje. Een heel gewone wens. Toch is vervulling van die kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de zes paren raakt niet binnen een jaar zwanger. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem. Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Freya is er voor jou! We bieden je informatie en een luisterend oor. En we zorgen er voor dat jouw belangen worden behartigd.
-
Strakszwangerworden.nl
De website www.strakszwangerworden.nl staat onder het beheer van het College Perinatale Zorg en is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. U vindt er informatie over onderwerpen die de gezondheid bij zwangerschap benadelen of bevorderen.