Spoed? Zo werkt het
- Levensbedreigend? Bel direct 112
- Niet levensbedreigend?
- Bel uw eigen huisarts of diens vervanger binnen kantooruren
- Huisartsenpraktijk dicht? Bel de huisartsenpost regio Rijnland: 0900 513 8039 of regio Bollenstreek: 0252 240 212
Wij helpen u zo snel mogelijk
Wij streven ernaar u zo snel mogelijk te helpen. Toch kan het voorkomen dat u langer moet wachten. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat andere patiënten ernstigere klachten hebben. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Legitimatiebewijs
Neem bij uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp altijd uw legitimatiebewijs mee. De medewerkers van de afdeling zijn verplicht hiernaar te vragen.
Het komt zelden voor dat u zich op een opname op deze afdeling kunt voorbereiden. Mocht dat in uw geval wel kunnen dan zijn de volgende zaken voor of tijdens uw opname wellicht voor u van belang.
Wij proberen alle patiënten zo snel mogelijk te helpen, maar patiënten met ernstige klachten krijgen uiteraard voorrang. Bij binnenkomst vindt daarom de zogeheten triage plaats. Bij dit systeem beoordeelt de CCU-verpleegkundige de ernst en urgentie van uw situatie aan de hand van uw klachten. Dit wordt gekoppeld aan een kleurcode die bepalend is voor de snelheid van onderzoek en de behandeling.
Als u buiten kantoortijden naar de EHH komt zonder doorverwijzing van de huisarts of een specialist, beoordeelt de CCU-verpleegkundige of het noodzakelijk is dat u op de EHH behandeld wordt.
Kleurcodes
De patiënt die dringend hulp nodig heeft, krijgt kleurcode rood en wordt direct geholpen. Patiënten met de kleurcode oranje of geel worden eerder behandeld dan patiënten met de kleurcode groen of blauw, wat staat voor minder ernstig letsel.
De MRSA bacterie
De MRSA-bacterie (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) kan infecties veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand. Als u een van onderstaande vragen met 'ja' beantwoordt, verzoeken wij u dit te melden bij de balie:
- werkt of woont u op een varkenshouderij of (vlees-)kalverenhouderij (geen melkvee)?
- bent u in een buitenlandse zorginstelling opgenomen en/of behandeld geweest of heeft u daar gewerkt?
- bent u bekend met een andere ziekenhuisbacterie dan MRSA?
- Op de EHH mag u niet eten en drinken totdat de arts hiervoor toestemming geeft.
- Er mogen twee begeleiders bij de patiënt aanwezig zijn in de behandelkamer. Wij verzoeken u ook om in de behandelkamer te blijven, omdat rondlopende mensen voor onrust zorgen en het overzicht verstoren. Overige begeleiders mogen wachten in de wachtkamer in de hal van het ziekenhuis. Zij kunnen in het restaurant of in de automaat in de hal eten of drinken voor zichzelf kopen.
- Mobiel bellen en roken zijn op de EHH niet toegestaan.
Wilt u voor uw opname nadenken over een contactpersoon? Om uw privacy te beschermen, verzoeken wij u om vooraf met uw familie of kennissen af te spreken wie uw contactpersoon is. Wij verstrekken alleen aan die persoon informatie over u.
Tijdens het opnamegesprek wordt u gevraagd de naam van uw contactpersoon te noemen. Van deze persoon wordt het telefoonnummer genoteerd, zodat we altijd iemand kunnen bereiken als er vragen of problemen zijn. Bovendien kan de contactpersoon een gesprek met de arts aanvragen.
Onderzoeken
Op de Eerste Hart Hulp (EHH) wordt u aangesloten aan de monitor en wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Ook wordt de bloeddruk gemeten en bloed afgenomen. Indien nodig wordt er een röntgenfoto van het hart en de longen gemaakt of worden andere onderzoeken verricht. U kunt hierbij denken aan een echo van het hart, hartkatheterisatie, fiets- of inspanningsonderzoek, of een CT-scan.
Screening
Op de Eerste Hart Hulp (EHH) wordt u gescreend op mogelijke cardiale aandoeningen of hartproblemen waarna snelle behandeling kan plaatsvinden. Afhankelijk van de klacht volgt een traject zoals:
- opname op de Hartbewaking (CCU)
- opname op de verpleegafdeling cardiologie
- opname elders in het ziekenhuis
- overplaatsing naar een ander ziekenhuis
- ontslag
Deze afdeling werkt nauw samen met de Hartbewaking (CCU) en de verpleegafdeling Cardiologie.
Bezoektijden
Op de verpleegafdeling Eerste Hart Hulp Leiderdorp gelden de volgende bezoektijden:
- 16.00 tot 20.00 uur.
Uw bezoek is natuurlijk van harte welkom. U kunt maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen. Mobiel bellen is niet toegestaan.
Let op: voor de hartbewaking (CCU) gelden andere bezoektijden dan voor de verpleegafdeling Cardiologie.
Naar huis
Als u weer naar huis gaat en voor controle op de polikliniek moet terugkomen, geven wij een afspraak voor de polikliniek mee. Er zijn ook folders beschikbaar met informatie over verschillende aandoeningen zoals pijn op de borst, hartritmestoornissen en hartkatherisatie. Informeer hiernaar bij de verpleegkundige.
Indien uw klachten na ontslag toenemen, kunt u contact opnemen met de polikliniek of de EHH.
Opname
Als nader onderzoek en/of een operatie noodzakelijk is, wordt u in het ziekenhuis opgenomen. De arts, CCU-verpleegkundige en de verpleegkundige van de afdeling waar u zult verblijven, bereiden de opname voor. Zodra dit is gebeurd en de verpleegafdeling u kan ontvangen, wordt u opgehaald en naar de afdeling gebracht.
Op de afdeling en in het ziekenhuis zijn diverse voorzieningen aanwezig om uw verblijf het ziekenhuis prettiger te maken.
Eenpersoonskamers
Iedere patiënt ligt op een eenpersoonskamer.
Wie komt u tegen?
Hier werken diverse professionals samen zoals:
- Cardiologen
- Arts-assistenten en arts-assistenten in opleiding
- Verpleegkundig specialisten (in opleiding)
- Physician assistants (in opleiding)
- Specialistische verpleegkundigen (in opleiding)
- Afdelingssecretaresses
- Verpleegassistenten
- Voedingsassistenten
- Medewerkers van diverse andere disciplines.