Er worden bij sedatie twee soorten medicijnen toegediend via een klein infuusnaaldje in een ader van uw hand of arm. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van geneesmiddelen om het bewustzijn te verlagen (het sedativum), en geneesmiddelen om pijn te verminderen (het analgeticum).
U bent tijdens de roes aangesloten aan bewakingsapparatuur. Na het onderzoek of de behandeling herinnert u zich er vaak niets meer van.
Het toedienen van sedatie en/of pijnstilling heeft de volgende effecten op uw lichaam:
- Het bewustzijn wordt verminderd door het sedativum: u wordt slaperig. U maakt het daardoor niet geheel bewust mee. Soms bent u na afloop zelfs al vergeten wat er is gebeurd.
- De pijnprikkel wordt zo nodig onderdrukt door de pijnstiller (het analgeticum): u voelt minder of geen pijn.
- Uw reflexen, zoals ademen en slikken blijven intact. U bent in principe wekbaar; dit kunt u vergelijken met slapen. U bent dus niet onder narcose.
- U kunt misselijk worden. Dit is een bijwerking van verschillende medicijnen, zoals sommige pijnstillers.
Voor de voorbereiding op het onderzoek verwijzen wij u naar de folder van het onderzoek dat u ondergaat.
Aanvullend op die informatie is het voor de sedatie van belang dat:
- u geen plasmedicatie inneemt op de dag van het onderzoek
- u nuchter bent; volgens afspraak met uw behandelend specialist
- u zo nodig een uur voor de start van het onderzoek uw premedicatie (waarvan u een recept van uw behandelend arts heeft gekregen) inneemt
- u geen make-up op heeft en geen nagellak op uw nagels heeft. Voor uw veiligheid is het noodzakelijk dat de sedatiespecialist de natuurlijke kleur van uw huid en nagels kan zien.
U wordt naar de ruimte gebracht waar het onderzoek plaatsvindt. Daar wordt u door de sedatiespecialist aangesloten aan de bewakingsmonitor. U krijgt een slangetje voor de neus waardoor u extra zuurstof krijgt toegediend. Met ditzelfde slangetje wordt ook uw ademhaling gecontroleerd.
U krijgt een infuusnaaldje in de hand of arm. Hierdoor worden de medicijnen toegediend die ervoor zorgen dat u weinig tot niets van het onderzoek meemaakt of zult herinneren.
Daarna kan het onderzoek waarvoor u komt, starten. De sedatiespecialist bewaakt uw bloeddruk, hartslag en ademhaling gedurende het onderzoek en blijft dus continu bij u.
De combinatie van geneesmiddelen die u zelf gebruikt en de medicatie voor sedatie kan als bijwerking soms misselijkheid geven. Meldt u dit aan de verpleegkundige van de uitslaapkamer. Wij kunnen hier dan zo snel mogelijk iets tegen doen. In de praktijk komen misselijkheid en braken zelden voor.
Het sedatieteam gebruikt kortwerkende middelen. Tegen de tijd dat zij het verantwoord vinden dat u naar huis gaat, zijn deze middelen nagenoeg uitgewerkt.
Omdat u na het onderzoek onder sedatie beslist niet zelf aan het verkeer mag deelnemen, moet u van tevoren regelen dat iemand u na het onderzoek komt ophalen.