Op de Endoscopie afdeling van Alrijne kunt u terecht voor inwendig kijkonderzoek (endoscopie) en functieonderzoek. Bij een endoscopie kijken we met een kijkinstrument, een dunne flexibele slang met een camera (de endoscoop), binnenin uw lichaam. Bijvoorbeeld in de slokdarm, maag, dikke darm, galwegen, de dunne darm en de longen. Hiermee kunnen we achterhalen wat er met u aan de hand is, of een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek.
De maag-darm-leverartsen doen de endoscopieën van het maagdarmkanaal. De onderzoeken vinden plaats op de Endoscopie afdeling, sommige als dagbehandeling. De longartsen doen de endoscopieën van de luchtwegen, drainages en puncties. Daarnaast komt u bij ons voor functieonderzoeken, zoals een drukmeting (Manometrie) van slokdarm of anus, een zuurgraadmeting (Ph-meting) en een onderzoek van de dunne darm met behulp van een video capsule (VCE).
In Alrijne Leiden heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig voor een huisartsengastroscopie (maagonderzoek). In Alrijne Leiderdorp/Alphen aan den Rijn stuurt uw behandelend specialist de aanvraag voor uw onderzoek naar de Endoscopieafdeling. U krijgt een oproep voor het onderzoek.
Zie alle vragen van EndoscopieVoor de endoscopische onderzoeken kunt u in Leiden en Leiderdorp terecht.
Voor functieonderzoeken zoals de videocapsule (VCE), manometrie (beweeglijkheidsonderzoek maagdarmkanaal), zuurmetingen en ademtesten gaat u naar Alrijne Leiden.
Zie alle vragen van EndoscopieDat kan alleen als de aanvragend huisarts of specialist in de verwijsbrief aangeeft dat u het onderzoek met een roesje wilt ondergaan. Tijdens een intakegesprek beoordelen wij of u medisch gezien een roesje kunt krijgen.
Zie alle vragen van EndoscopieEen intakegesprek vindt plaats op de polikliniek Maag-darm-leverziekten. Tijdens dit gesprek met u verzamelen wij uw medische gegevens, waarna we beoordelen of u in aanmerking komt voor een roesje. Vooraf vult u een vragenlijst in die u tijdens het intakegesprek bespreekt met de arts of verpleegkundige.
Zie alle vragen van EndoscopieEen intakegesprek is altijd nodig, wanneer u bent doorverwezen voor een onderzoek met een roesje of voor een onderzoek van de dikke darm (colonscopie).
Zie alle vragen van EndoscopieTijdens kantooruren belt u naar de locatie waar uw onderzoek plaatsvond. Buiten kantoortijden belt u de Spoedeisende hulp (SEH) in Leiderdorp.
Zie alle vragen van EndoscopieOm de darmen echt goed schoon te krijgen dient u het beleid te volgen zoals beschreven staat in de folder. Als de darmen niet goed schoon zijn, kunnen we de binnenkant ervan niet optimaal beoordelen.
Zie alle vragen van EndoscopieU krijgt na het onderzoek te horen wanneer u weer kunt starten met de bloedverdunners. De start is afhankelijk van wat er tijdens het onderzoek is uitgevoerd en het type bloedverdunner dat u gebruikt.
Zie alle vragen van EndoscopieDat is vanwege de voorbereiding van het onderzoek. In de folder en/of afsprakenkaart staat vermeld hoelang u zich van te voren dient te melden.
Zie alle vragen van EndoscopieKeelspray onderdrukt tijdens het onderzoek in enige mate de kokhalsreflex. Een nadeel ervan is dat u tot een half uur na het onderzoek niet mag drinken of eten vanwege de kans op verslikken. Een maagonderzoek kan ook zonder keelspray plaatsvinden.
Zie alle vragen van EndoscopieNa een maagonderzoek met keelspray mag u het eerste halfuur na het onderzoek niet eten of drinken. Daarna mag u alles eten en drinken. Wees voorzichtig met vet en gekruid eten en liever geen alcohol als u een roesje heeft gehad.
Zie alle vragen van EndoscopieDat hangt er deels van af hoe snel u na het roesje wakker wordt. De verpleegkundige van de uitslaapkamer bepaalt wanneer u naar huis mag.
Zie alle vragen van EndoscopieHeeft u niet gevonden wat u zocht?