Voor we u opnemen vragen we u al een keer naar het ziekenhuis te komen, zodat we u kunnen voorbereiden op uw opname. Op deze pagina vindt u handige tips voor uw opname in het ziekenhuis en informatie over de gang van zaken op de verpleegafdeling.
- Wat neemt u mee?
- legitimatiebewijs;
- zorgpas van uw zorgverzekering;
- geneesmiddelen die u gebruikt (ook homeopathische) in de originele verpakking;
- dieetvoorschriften;
- (nacht-)kleding;
- ondergoed;
- ochtendjas, schoenen en eventueel pantoffels;
- toiletartikelen;
- (lees-)bril en/of lenzen;
- iets om uzelf mee te vermaken; een boek, tablet, telefoon + oplader.
- Nuchter
Voor operaties en bij sommige onderzoeken is het heel belangrijk dat uw maag leeg is. Een volle maag kan het de behandeling of het onderzoek belemmeren en een gevaar zijn tijdens en na de narcose. Als u nuchter moet blijven, laat uw arts dit van tevoren weten.
- Preoperatief onderzoek
Als u voor een operatie in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan bezoekt u enige tijd vóór de opname de polikliniek Anesthesie voor een preoperatief onderzoek. U krijgt hierover informatie op de polikliniek. Als u wordt opgenomen voor een onderzoek of een niet-operatieve behandeling, dan hoeft u geen preoperatief onderzoek te ondergaan.
Adviezen voorafgaand aan een operatie
- Wij adviseren u vanaf een dag voor de operatie niet te roken en geen alcohol te gebruiken;
- Doe geen make-up op en verwijder eventuele nagellak. Dit is nodig, omdat tijdens de operatie de kleur van uw (gezichts-)huid en nagels veel informatie geeft over uw gezondheid;
- Doe op de dag van de operatie geen crème of zalf op uw huid. De noodzakelijke plakkers voor onder andere het controleren van het hart blijven op een vette huid niet goed zitten.
- Het dragen van sieraden en piercings is niet toegestaan, u kunt ze het beste thuislaten.
- Valpreventie
We willen voorkomen dat u valt tijdens uw bezoek aan ons ziekenhuis. Het kan dus zijn dat wij u voorafgaand aan de opname vragen of u in het afgelopen half jaar gevallen bent of minder mobiel bent. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we u passende begeleiding aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een rolstoel of het inschakelen van een vrijwilliger.
Wat kunt u zelf doen?
- Draag altijd uw bril/gehoorapparaat
- Draag schoenen met stevige, ruwe zolen
- Neem uw eigen loop- en/of hulpmiddelen mee
- Sta niet te snel op als u in een bed heeft gelegen of op een stoel heeft gezeten
- Loop niet over natte vloeren die na het schoonmaken nog niet droog zijn.
Lees voor meer informatie de folder Val(risico)preventie.
Als u naar een zorgverlener gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u vaak meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af.
3 goede vragen
Het is belangrijk om samen met uw zorgverlener deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met uw arts kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.
De 3 goede vragen zijn:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
Onze artsen kennen deze 3 vragen en nemen ze graag met u door als u een keuze moet maken over uw behandeling.
Tips
- Sommige mensen vinden het prettig iemand mee te nemen naar een gesprek. Dit raden wij van harte aan: twee horen meer dan één.
- Voorafgaand aan de behandeling kunt u vast nadenken over wat u wilt bespreken met de zorgverlener en welke vragen u heeft. Ook kunt u nadenken wat voor u belangrijk is in een behandeling. Spreek dit ook uit tijdens het gesprek met uw zorgverlener.
- Als u al onderzoeken heeft ondergaan in ons ziekenhuis, kunt u in de meeste gevallen de uitslagen inzien zodra deze bekend zijn via mijn.alrijne.nl. Als u de uitslag van het onderzoek voor uw gesprek met de arts weet, kunt u op een andere manier het gesprek in gaan. Meer informatie over MijnAlrijne >
Wanneer u op de opnamedag of de dag ervoor niet fit bent of koorts heeft, neemt u dan voor de zekerheid contact op met de afdeling waar u wordt opgenomen.
Het kan gebeuren dat u uw afspraak in het ziekenhuis niet kunt nakomen. Als u bent verhinderd voor een afspraak, geeft u dit dan minimaal 24 uur van te voren aan ons door. Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen. Zo helpt u de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Indien u niet tijdig afzegt, kunnen wij het wegblijftarief in rekening brengen.
Wilt u voor uw opname nadenken over een contactpersoon? Om uw privacy te beschermen, verzoeken wij u om vooraf met uw familie of kennissen af te spreken wie uw contactpersoon is. Wij verstrekken dan alleen aan die persoon informatie over u.
Op de dag van uw opname meldt u zich op de afgesproken tijd bij de informatiebalie van de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen. Daar wordt u naar uw kamer gebracht.
Een verpleegkundige komt vervolgens op uw kamer langs voor het opnamegesprek. Als u dat prettig vindt, mag uw naaste daar bij aanwezig zijn. Tijdens dit gesprek hoort u wat de gang van zaken op de afdeling is en wat de verwachting van het verloop van uw verblijf in het ziekenhuis is.
Bij uw opname krijgt u een polsbandje om. Daarop staan uw naam en geboortedatum vermeld. Dit lijkt onpersoonlijk, maar het bandje voorkomt onduidelijkheden in situaties waarbij u zelf niet kunt zeggen wie u bent, zoals tijdens een operatie.
De hoofdbehandelaar is de arts die verantwoordelijk is voor uw diagnose. De hoofdbehandelaar coördineert de medische zorg en informeert u en uw naaste over uw gezondheid.
De dagelijkse behandeling kan van de hoofdbehandelaar zijn, maar u kunt ook geholpen worden door een andere arts, bijvoorbeeld de zaalarts of een arts in opleiding. Arts-assistenten, kunnen een deel van de behandeling uitvoeren. De hoofdbehandelaar houdt echter altijd de supervisie en blijft medisch eindverantwoordelijk voor uw goede zorg.