Om een beeld te krijgen van uw organen brengen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof in uw lichaam. Meestal krijgt u een injectie, soms tabletten of een andere vorm. De radioactieve stof verlaat binnen enkele uren tot dagen uw lichaam via de natuurlijk weg.
Met de juiste apparatuur kunnen we een afbeelding maken van de verdeling van de radioactieve stof in uw lichaam. Zo'n opname wordt een scintigram of scan genoemd. Hierop worden eventuele afwijkingen zichtbaar, doordat deze de radioactieve stof wel of juist niet opnemen.
We kunnen radioactieve stoffen ook gebruiken om bepaalde aandoeningen van het lichaam te behandelen. Hierbij brengen we een andere radioactieve stof in het lichaam. Bij een behandeling is het de bedoeling dat de cellen van het zieke weefsel door stralingsschade afsterven. Bij onze onderzoeken streven we naar zo min mogelijke schade.
Nucleaire Geneeskunde Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8036 |
---|---|
Routenummer: |
173 |
- Botdichtheidsmeting
- Bijschildklierscintigrafie
- Colonpassegescintigrafie
- DAT-scan (Hersenscintigrafie)
- DMSA-scan (nieronderzoek) bij kinderen
- Ejectiefractiebepaling
- Galzuurmetabolisme onderzoek
- IBZM-scan (hersenscintigrafie)
- Leukocytenscintigrafie
- Longperfusiescintigrafie
- Lymfescintigrafie van de armen
- Lymfescintigrafie van de benen
- Maagontledigingsonderzoek
- Mammalokalisatie, een jodiumzaadje in de borst
- Mammoscintigrafie, BSGI
- Meckel's divertikel scintigrafie
- Nierscintigrafie
- PET-CT scan
- Renografie
- Schildklierscintigrafie
- Schildwachtklierscintigrafie bij een borstafwijking
- Schildwachtklierprocedure melanoom
- Schildwachtklierprocedure bij een borstafwijking protocol III
- Schildklierbehandeling met radioactief jodium
- Skeletscintigrafie
- Traanwegscintigrafie
- Vacuümbiopsie van de borst, mammoscintigrafisch geleid
Radioactiviteit is het uitzenden van ioniserende straling door bepaalde stoffen. Dit is straling die voldoende energie bevat dat het veranderingen in cellen kan veroorzaken. Wanneer een radioactieve stof in het lichaam wordt toegediend, kan het veranderingen in cellen van het lichaam teweeg brengen. Radioactiviteit is een natuurlijk verschijnsel. Ook in de natuur komen radioactieve stoffen voor en wordt men hieraan blootgesteld. Het bevindt zich bijvoorbeeld in de ruimte en in ons voedsel. In het ziekenhuis wordt het gebruikt om het lichaam te onderzoeken of bepaalde aandoeningen te behandelen.
Is radioactiviteit schadelijk?
In grote doseringen kan radioactiviteit schadelijk zijn. Theoretisch gezien, neemt bij elk onderzoek met straling die een patiënt ondergaat de kans op kanker licht toe. Daarom moet het medisch voordeel altijd opwegen tegen het mogelijke risico van de straling. Dit beoordeelt uw verwijzend arts samen met de nucleair geneeskundige. De stoffen die voor nucleair geneeskundige onderzoeken worden gebruikt verblijven relatief kort in het lichaam en de dosis is altijd zo laag mogelijk. Hierdoor is de stralingsdosis die u ontvangt bij een onderzoek zo laag mogelijk en is het risico van de straling gering.
Is onderzoek met straling veilig voor kinderen?
Voor kinderen passen wij de dosis aan, aan het gewicht van het kind. Hierdoor wordt met een minimale hoeveelheid straling toch een optimaal onderzoek uitgevoerd. De verwijzend arts beoordeelt altijd samen met de nucleair geneeskundige of het medische voordeel van een onderzoek met straling bij het kind opweegt tegen het risico van de straling. Wanneer u hier vragen over heeft kunt u deze altijd aan ons stellen.
R. S. (Rowena) Audhoe
Nucleair geneeskundige
S.M. (Sandra) de Boer
Nucleair geneeskundige
R.E.L. (Rachel) Hezemans
Nucleair geneeskundige
L.M. (Lenka) Pereira Arias - Bouda
Nucleair geneeskundige
drs. F. (Frits) Smit
Nucleair geneeskundige
In de meeste gevallen mag u na afloop van het onderzoek gewoon in aanraking komen met andere mensen en ook met kinderen. In enkele gevallen mag dit niet, als bijvoorbeeld een speciaal soort straling wordt gebruikt of een hogere dosering. Het kan zijn dat gedurende een korte tijd bepaalde leefregels moet volgen. Als dit na een nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling van toepassing is, wordt u hiervan altijd vooraf op de hoogte gesteld. U leest er ook meer over in onze folders.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeDe voorbereiding verschilt per onderzoek. U leest bij 'onderzoeken en behandelingen' onze folders en hoe u zich moet voorbereiden.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeDe duur van het onderzoek is verschillend. In sommige gevallen is een wachttijd tussen de toediening van de radioactieve stof en de scan, soms van enkele uren. U kunt dan later terug komen naar het ziekenhuis, of u gaat terug naar de afdeling waar u verblijft. In de folder van het onderzoek leest u hoe lang het onderzoek precies duurt.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeHet kan geen kwaad om een metalen onderdeel in uw lichaam te hebben. Alle onderzoeken kunnen gewoon worden uitgevoerd.
Zie alle vragen van Nucleaire GeneeskundeStaat uw vraag er niet tussen?
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in Nederland krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Wij werken vanzelfsprekend nauw samen met Bevolkingsonderzoek Zuid-West Nederland bij doorverwijzing voor vervolgonderzoek of behandeling.
Samen +
Het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne werken intensief samen in het netwerk Samen+ om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met kanker verder te verbeteren. We wisselen expertise uit op het gebied van beeldvorming in de oncologie.
LUMC
De afdeling Nucleaire Geneeskunde van Alrijne en van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken nauw samen. Het kan zijn dat u voor een bepaalde behandeling wordt doorverwezen naar het LUMC. In de folder van het onderzoek leest u of dit van toepassing is bij uw onderzoek.
Radiologie Alrijne
Samen met het team Radiologie vormt Nucleaire Geneeskunde de afdeling Beeldvormende Technieken in Alrijne. Uiteraard is er een nauwe samenwerking. Wij doen gecombineerd onderzoek met zowel radiologische als nucleair geneeskundige beeldvormende technieken.
Hogeschool Inholland
Samen met Hogeschool Inholland bieden wij de mogelijkheid tot het opleiden en nascholen van Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen (MBB’ers).
-
Uw kind voorbereiden met een filmpje
Met de 'Sunny en Tim' verhalen kunt u uw kind voorbereiden op een nucleair onderzoek. In 'Lichtjes in je lichaam' volg je de fotodokter samen met Sunny & Tim in hun werk om de zieke plekken in je lichaam af te beelden.