Openheid in communicatie

Tot 2004 was anonieme spermadonatie toegestaan. Tot die tijd kregen wensouders vaak het (soms dringende) advies van hun behandelend arts om niet aan hun kinderen te vertellen dat ze verwekt waren met behulp van donorsperma. Misschien heeft u dat advies indertijd ook van uw arts gekregen.

Tegenwoordig denken we daar echter anders over. Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen juist heel belangrijk is te weten dat ze geboren zijn na donorinseminatie, zodat dat geen ‘familiegeheim’ is waar het kind buiten wordt gehouden. Daarnaast geldt dat uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen belangrijk kan zijn om te weten wie hun biologische ouders zijn. Vandaar dat wij nu een ander advies geven.

We roepen alle ouders - die nog niet met hun kinderen hebben besproken dat zij met behulp van spermadonatie zijn verwekt - op om dit alsnog te doen. Ook als hun kinderen ondertussen volwassen zijn.

Voor ouders

We kunnen ons voorstellen dat het moeilijk is om met uw kind(eren) te bespreken dat u in het verleden een behandeling heeft ondergaan met (donor)inseminatie. Wilt u hulp krijgen bij het informeren van uw kind(eren) of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met:

  • Stichting Donorkind: zij bieden informatie en lotgenotencontact aan donorkinderen en (wens)ouders.
  • Fiom: specialist en expertisecentrum op het gebied van afstammingsvragen. 
  • Fiom KID-DNA Databank waar donorkind en spermadonor via DNA gematcht kunnen worden.

Of bezoek het online informatiepunt www.donorconceptie.nl waar betrouwbare informatie over donorconceptie te vinden is.

Voor spermadonoren

Bent u voor 2004 anoniem spermadonor geweest? Dan roepen wij u op om u bekend te maken, zodat de kinderen die met uw sperma verwekt zijn informatie over hun biologische afkomst kunnen vinden. Meer informatie over waarom én hoe u zich bekend kunt maken, is te vinden op Fiom. Ook als u nog twijfelt en gewoon eens wilt praten met een onafhankelijke vertrouwenspersoon.

Vragen aan Alrijne?

Heeft u vragen aan Alrijne naar aanleiding van het dossier over de inmiddels overleden gynaecoloog Jos Beek? Neem contact op met ons Informatiecentrum, via informatiecentrum@alrijne.nl.

Terug naar boven