Isolerende gevel

Voor de bestaande gevels zijn extra glaswanden geplaatst. Hierdoor ontstaat een tussenruimte, die isolerend werkt. Op deze wijze ontstaat een beter binnenklimaat, ook als het buiten heel erg warm of koud is, zonder bijvoorbeeld extra te stoken of te koelen. 

Uit de eerste metingen blijkt dat de temperatuur ‘s nachts continue 15 tot 20 graden is in de gevel. Daardoor hoeven we niet bij te stoken in de nacht. Overdag blijft de temperatuur ook bij warm weer onder de 27 graden achter glas waardoor er minder koeling nodig is ín het ziekenhuis. De hitte blijft namelijk in de gevel en komt niet binnen. Bij een plek zonder gevel meten we temperaturen van 32 graden achter glas.

Groen in en op de gevel

We hebben het steeds over een ‘groene gevel’, maar wat houdt dat begrip groen nu eigenlijk in? Er zijn 3 soorten ‘groene gevels’:

  • Het is een groene gevel omdat het een duurzame oplossing is voor energieverbruik. We besparen stookkosten.
  • We willen graag een groene wand voor de buitengevel. Dat is een zogenoemde verticale tuin: een wand met potjes planten die boven elkaar ‘hangen’. Zo krijg je van boven tot beneden een groene muur. Het aanzicht van de buitenkant wordt zo dus mooi groen. NB: het uitzicht voor patiënten wordt niet belemmerd. Het komt voor de metselstenen.

We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden en in het najaar volgt een beslissing hierover.

  • De gevel is ook groen, doordat er plantjes ín de gevel geplaatst zijn (voorlopig alleen op een pilot afdeling). Waarom doen we dat? Lucht die uit het ziekenhuis komt en koolstofdioxide (CO2) bevat, wordt de groene gevel in geblazen. De plantjes in de groene gevel nemen deze CO2 op en zetten dit om in zuurstof. Deze zuurstof wordt weer teruggeven aan de omgeving, waardoor de luchtkwaliteit rondom het ziekenhuis verbetert.

Op dit moment staan er vooral woestijnachtige planten (met dank aan het Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds) en worden er metingen verricht om te kijken of het werkt. In het najaar volgt over de voortgang een besluit om ook in andere gevels planten te plaatsen.

Terug naar boven