De operaties zijn onder andere uitgevoerd door Dr. Katja Bürger, pijnanesthesioloog en verbonden aan het Pijnbehandelcentrum van Alrijne. Dr. Katja Bürger licht de voordelen van de behandeling toe: “De nieuwe methode is draadloos, dat betekent dat de batterij voortaan buiten het lichaam van de patiënt blijft. Daardoor hoeft de patiënt maar één operatie te ondergaan, loopt hij of zij minder kans op infecties en heeft minder last van een inwendige batterij, zoals bij de eerdere behandeling soms het geval was. Bovendien kan de generator ook uitwendig opgeladen worden en hoeven er geen operaties ter vervanging plaats te vinden. Door dit nieuwe systeem kunnen alle stimulatieprogramma’s ingezet worden, ook ná de operatie.”
 
De ingreep is ongeveer hetzelfde als de huidige methode, die het Pijnbehandelcentrum al lange tijd uitvoert. Het centrum bouwt daardoor snel klinische ervaring met deze nieuwe techniek op.
 

Uitleg neuromodulatie 

De behandeling is bedoeld voor patiënten met onbehandelbare chronische pijn. Door inwendige neuromodulatie wordt het zenuwstelsel met elektrische stroompjes beïnvloed waardoor pijnprikkels worden geblokkeerd. Hiertoe worden één of meerdere speciale elektrodes in het wervelkanaal ingebracht en bij het huidige systeem op een inwendige pulsgenerator/batterij aangesloten. De elektroden geven zachte stroomstootjes af, die de pijnsignalen blokkeren voor ze de hersenen bereiken. De patiënt ervaart hierdoor duidelijk minder pijn.

Over het Pijnbehandelcentrum

Het Pijnbehandelcentrum van Alrijne behandelt patiënten met verschillende soorten pijn, zoals acute, chronische en oncologische pijn. Het centrum beschikt over een breed scala aan moderne technieken van pijnbestrijding. Het expertisecentrum voor neuromodulatie van Alrijne is een van de grootste van Nederland en beschikt over jarenlange ervaring in het uitvoeren van neuromodulatie-technieken.
Terug naar boven