Bij deze balie melden patiënten zich en kunnen dan direct door naar de polikliniek. Doordat er dan veelal geen balie per polikliniek meer nodig is, wordt het mogelijk om meer ruimtes voor de zorg in te richten zodat er meer patiënten geholpen kunnen worden.

Ivo van der Klei, lid van de raad van bestuur van Alrijne Zorggroep, licht toe: “Uit marktonderzoek blijkt dat de meeste patiënten niet uit Leiderdorp komen, maar de meeste van onze poliklinieken zitten wel in Leiderdorp. Een scheve situatie, zeker omdat we willen dat patiënten niet onnodig lang hoeven te reizen. Daarom willen we de vierkante meters op de poliklinieken in Alphen aan den Rijn optimaliseren en uitbreiden waar dat kan. Dat scheelt patiënten reistijd omdat ze vaker in hun eigen omgeving naar het ziekenhuis kunnen.”

Meer spreekkamers dus meer afspraken

Door de centrale aanmeldbalie en door flexibel gebruik te maken van elkaars spreekkamer komt er meer ruimte om patiënten te zien. Zodoende kunnen er meer patiënten in Alphen terecht voor een afspraak.

Centrale aanmeldbalie

Door de centrale aanmeldbalie is het veelal niet meer nodig om per polikliniek een balie te hebben, waardoor extra ruimte beschikbaar komt om voor poliklinische zorg te gebruiken. Doordat er steeds vaker online afspraken gemaakt worden, is een apart loket per polikliniek ook minder noodzakelijk. Patiënten kunnen hun vervolgafspraken (voor de korte termijn) op de polikliniek zelf maken, in een aparte spreekkamer zodat er meer privacy is.

Zo gaat de nieuwe aanmeldbalie er uit zien

Andere locatie poliklinieken

Door de verbouwing krijgen poliklinieken soms een andere locatie in het ziekenhuis; zo zitten Radiologie en Orthopedie straks naast elkaar, wat handig en efficiënt is omdat er vaak combinatieafspraken nodig zijn voor patiënten. De bewegwijzering zal steeds worden aangepast. “We raden mensen die in Alphen een afspraak hebben dus aan om goed op de borden bij de hoofdingang te kijken zodat ze direct op de juiste plek terecht komen, want een aantal poli’s zijn of worden binnenkort verplaatst,” zegt Ivo van der Klei.

Terug naar boven