Kanker tast niet alleen het lichaam aan, maar ook het zelfvertrouwen en de vanzelfsprekendheid van het leven. Cursisten krijgen in de negen bijeenkomsten zowel veel informatie als handvatten voor meer ontspanning, omgaan met angst en piekeren en praktische tips over werk en fysieke belasting. En natuurlijk leren ze ook van elkaar. “Het volgen van een revalidatietraject zou voor oncologiepatiënten net zo vanzelfsprekend moeten zijn als voor hartpatiënten”, zegt Ron Treffers, voorzitter raad van bestuur van Alrijne Zorggroep, “ik ben blij dat we borstkankerpatiënten met dit aanbod een duwtje in de rug kunnen geven bij het weer oppakken van hun leven.”

De cursus vindt plaats bij Inloophuis Scarabee en wordt gevolgd door een vaste groep van acht personen. De organisatie en begeleiding is in handen van Alice van der Meij, verpleegkundige mammapolikliniek, Aukje Does, verpleegkundig specialist oncologie (beiden Alrijne Ziekenhuis) en Odile Ebbing, psycho-oncologisch hulpverlener en vrijwilliger bij Inloophuis Scarabee.

 

Hoe is het ontstaan?

De cursus is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen inloophuis Scarabee en de mammapolikliniek van Alrijne Ziekenhuis. De module is gebaseerd op de cursus ‘Omgaan met Borstkanker’ die in het LUMC is ontwikkeld. Uit onderzoek naar het effect van deze cursus is gebleken dat angst, depressie en onzekerheid in belangrijke mate afnemen en dat de kwaliteit van leven verbetert. 

Terug naar boven