Persoonlijke gezondheidsomgeving 

De bevindingen van deze patiënten worden meegenomen, voordat het PGO later in 2020 wordt gelanceerd voor de ruim 800 patiënten van het MS-centrum van Alrijne. Het PGO is een online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun gezondheidsdata. De gezondheidsomgeving maakt het mogelijk om de beschikbare gegevens uit het elektronische patiëntendossier (HiX) in één dashboard te tonen voor de patiënt.

Naast dat patiënten deze data kunnen inzien, kunnen zij zelf bijhouden hoe het met hen gaat en doelen stellen. Verschillende zorgverleners uit het multidisciplinaire netwerk kunnen deze data van de patiënt ook direct inzien in het elektronisch patiëntendossier.

Het PGO is een gecertificeerd MedMij PGO. Dit label geeft aan dat gezondheidsgegevens betrouwbaar en veilig uitgewisseld kunnen worden.

Beter maatwerk mogelijk

MS is een chronische ziekte en patiënten blijven levenslang onder controle in het MS-centrum. Elske Hoitsma, neuroloog MS-centrum: ‘De komst van het PGO is een flinke vooruitgang. Via het PGO kunnen wij beter maatwerk leveren. Mensen vergeten al snel hoeveel last ze hadden van hun ziekte. Wanneer ging het goed en minder goed? Deze informatie is voor ons belangrijk om de behandeling nog beter op het individu af te kunnen stemmen.’

Samenwerking

Alrijne realiseert zich dat online activiteiten niet ontwikkeld kunnen worden zonder de zorgprofessional en patiënt. Daarom zijn ook zo’n vijftig patiënten betrokken bij de proefperiode. Daarnaast spelen ICT-bedrijf Enovation en PGO-leverancier Curavista bv ook een belangrijke rol bij dit complexe project.

Esther van Noort, directeur Curavista: ‘Alrijne maakt gebruik van de ‘GezondheidsmeterPGO+’. De omgeving is door MedMij gecertificeerd voor het ophalen van data bij het ziekenhuis, de zogenaamde ‘Basis Gegevens Set Zorg’. Deze standaard gegevens zijn samen met Alrijne, in overleg met Nictiz, speciaal aangepast aan de informatiebehoefte van de MS-patiënt.’

Online services

Het MS PGO is één van de online services van Alrijne. Alrijne heeft de ambitie om de dagelijkse zorg ook online meer beschikbaar te maken voor iedereen. De online services van Alrijne dragen bij aan de kwaliteit van de zorgverlening en het contact tussen de zorgverlener en de patiënt.

Terug naar boven