Orthopeed Jansen kwam op het idee een simpele knooptechniek uit de zeilsport te gebruiken voor het inhechten van de hamstringpees. Deze pees wordt vaak gebruikt bij een kruisbandreconstructie.
Vroeger werd het peesuiteinde met een doorlopende hechting vele malen aan het uiteinde doorstoken. Op deze manier komt er goede spanning op te staan bij het stabiliseren van de kruisband tijdens de operatie. In de nieuw beschreven techniek is alleen nog een dubbelgeslagen hechtdraad nodig (zoals die gebruikt wordt bij een ‘mastworp’), die vervolgens door een enkele doorsteking vastgezet wordt.
Orthopeed Jansen legt uit: ‘Niet alleen wordt hierdoor minder hechtmateriaal gebruikt, wat toch niet-lichaamseigen materiaal is dat anders achterblijft in de knie. Maar ook is de techniek veiliger, omdat er minder doorstekingen met een scherpe naald nodig zijn.’
Meer ziekenhuizen
Door het opschrijven en publiceren van deze techniek in de Journal of Surgical Orthopaedic Advances hoopt Jansen dat in andere ziekenhuizen en bij andere operaties deze techniek ook wordt toegepast. Jansen vertelt: ‘In Alrijne hebben wij als orthopedisch chirurgen onze eigen specialisaties. We verrichten met twee orthopeden in totaal bijna 200 kruisbandreconstructies per jaar. Juist dit hoge aantal biedt ons de gelegenheid om de uitkomsten voor onze patiënten nog beter te maken, en complicaties zo laag mogelijk te houden.’
Over een kruisbandreconstructie
Aan de binnenkant in de knie zitten twee kruisbanden die regelen dat het onderbeen niet voor- of achterwaarts weg kan schieten. Hoewel de voorste kruisband even sterk is als de achterste, raakt deze toch veel vaker geblesseerd. Bij een kruisbandreconstructie wordt de voorste kruisband vervangen door een nieuwe band, gemaakt van eigen pezen.