Deze stap wordt genomen na een succesvolle pilot op de afdelingen Cardiologie, Interne Geneeskunde en Dermatologie. Alle specialismen van Alrijne versturen voortaan hun recepten digitaal naar de apotheek van de patiënt. Recepten worden niet meer op papier meegegeven aan de patiënt of per fax naar de apotheek verstuurd.

Vooruitgang

Patiënten kunnen tijdens hun afspraak aangeven bij welke apotheek zij hun medicijnen willen ophalen. Vanuit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) wordt het recept veilig naar de apotheek verzonden. Dr. Kelderman, internist, is enthousiast: ‘Het werkt snel en efficiënt en het vermindert de kans op fouten bij het overnemen van het recept door de apotheek. Een flinke vooruitgang in de medicatieveiligheid voor de patiënt.’

Het digitale recept is ook klantvriendelijker. Patiënten hebben minder wachttijd, omdat apothekers direct aan de slag kunnen met het recept.

Samenwerking

Deze digitale koppeling is volgens Piet Ooms, openbaar apotheker en eigenaar Katwijkse Apotheek, een mooi voorbeeld van samenwerking met de eerste lijn. Ooms: ‘Baanbrekend: specialisten en apothekers die de handen ineenslaan om recepten te versturen op een veilige, efficiënte en elektronische wijze via het Landelijke Schakelpunt (LSP).’

Online Services

De online services van Alrijne, waar deze ontwikkeling deel van uitmaakt, dragen bij aan de kwaliteit van de zorgverlening en het contact tussen de zorgverlener en patiënt. Met online services stimuleert Alrijne mede-regie en betrokkenheid op het proces van zorg en herstel bij patiënten, hun verwanten en samenwerkingspartners. Alrijne ziet zichzelf als onderdeel van dit proces.

Van v.l.n.r.: Deline Hiel (ziekenhuisapotheker), Trudy van der Meer (functioneel beheerder), Leonie Verheul (projectleider) en Nienke Kelderman (internist). Zij hebben de chocoladerepen in hun handen die uitgedeeld worden aan de poliklinieken in Alrijne Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. 

Terug naar boven