Optimale zorg

Het doel van het programma is optimale zorg bieden voor patiënten met hartfalen. Via het programma maken verschillende zorgverleners in deze regio afspraken met elkaar over hoe zij die zorg met elkaar het beste kunnen inrichten. Huisartsen, onder andere cardiologen van Alrijne Ziekenhuis en LUMC, praktijkondersteuners van huisartsen en hartfalenverpleegkundigen zijn actief betrokken bij dit programma.

Cardiologen en huisartsen werken intensief samen

Dr. Saskia Beeres, cardioloog LUMC: “Het aantal patiënten met hartfalen stijgt snel en hartfalen heeft een grote impact op de patiënt, zijn omgeving en het zorgstelsel. Daarom is een betere organisatie van de zorg nodig. Ook door de stijgende zorgkosten is er steeds meer behoefte aan zorg volgens het principe ‘dicht bij huis als het kan, ver weg als het moet’. Tegelijk kan de samenwerking tussen instellingen beter op elkaar worden afgestemd.” NVVC Connect Hartfalen voorziet in al deze behoeften, zegt Carolien Lucas, cardioloog Alrijne Ziekenhuis: “Dit samenwerkingsverband zorgt er voor dat tien ziekenhuizen en vele huisartsen in de regio ‘Groot Leiden’ nog beter samenwerken en gaan voor het gemeenschappelijke doel: de beste zorg voor patiënten met hartfalen.”

Regionale samenwerking

Deze goede regionale samenwerking zorgt er voor dat alle patiënten die complexe zorg nodig hebben op het gebied van hartfalen naar het LUMC worden verwezen. Wanneer deze patiënten na een complexe behandeling weer in een betere conditie zijn, kunnen zij worden terugverwezen naar een cardioloog in één van de ziekenhuizen dicht bij huis zoals Alrijne Ziekenhuis, of naar de huisarts.

Over hartfalen

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid of vocht vasthouden. Hartfalen is een veel voorkomende aandoening waarvan de impact op de patiënt, mantelzorger en het zorgstelsel groot is.

 Meer informatie: http://www.nvvcconnect.nl/nieuws/kick-off-connect-hf-in-regio-groot-leiden

Terug naar boven