Biem Vlaming, zorgmanager bij Alrijne, vond dat geen enkele verpleegkundige moet opzien tegen de zomervakantie vanwege de werkdruk. Daarom is ook deze zomer weer de inzet van extra vlinderverpleegkundigen geregeld. Biem: “Dit zijn verpleegkundigen die we in de zomertijd extra kunnen inzetten bovenop de gewone formatie. Dat kan iemand van ons eigen flexbureau zijn, een uitzendkracht of zzp’er. Het bijzondere aan de vlinderverpleegkundige is dat wij pas vlak van tevoren bepalen op welke afdeling hij of zij het beste van pas komt.”

Connie Kerpershoek is manager van o.a. het flexbureau bij Alrijne. Zij zorgen ervoor dat openstaande diensten of tijdelijke vacatures worden ingevuld door medewerkers van het flexbureau. Connie: “Iedere ochtend is er een dagstart en ’s middags een ‘beddenoverleg’ waar de teamleiders van de verpleegafdelingen, de dienstcoördinator en planners en/of teamleider van het flexbureau aanwezig zijn. Hier worden onder andere de knelpunten besproken: Zijn er genoeg bedden en verpleegkundigen om voor onze patiënten te zorgen? Op welke afdeling is het druk? Waar zijn er zieke collega’s? Dan wordt er bepaald welke afdelingen de vlinderverpleegkundige het beste kunnen gebruiken. Zo kunnen we goed inspelen op de drukte op de verpleegafdelingen en hoort de vlinderverpleegkundige kort van tevoren waar zijn/haar hulp nodig is.”

Veel variatie

Op de vraag of dat niet lastig is voor de vlinder zelf, kan vlinderverpleegkundige Mieke van der Plas kort zijn: “Nee hoor, je moet voor deze functie flexibel zijn én je stelt je er natuurlijk op in! Ik vind het juist leuk om op diverse afdelingen te werken. Bij Alrijne werk ik bijvoorbeeld vaak op de longgeneeskunde en interne geneeskunde. Dat vind ik zelf ook erg interessante specialismes.” Biem: “Je kunt als vlinder overal terecht komen, behalve op de gespecialiseerde afdelingen zoals de IC, spoedeisende hulp en verloskunde. Het is ontzettend afwisselend en je leert veel in korte tijd”. Hij spreekt uit ervaring, want hij heeft het zelf een aantal jaar gedaan voordat hij in het management terecht kwam. 

Verpleegkundige Mieke is ook erg te spreken over de afwisseling en de vrijheid die zij ervaart. “En wat ik het leukste vind, is dat het bij Alrijne zo vertrouwd voelt. “Iedereen is ontzettend blij dat je komt en je voelt je echt onderdeel van het team. Soms zie ik mensen van een andere afdeling bij de kledingautomaat en die vragen dan vaak: ‘Wanneer kom je weer op onze afdeling werken’?” Die herkenbaarheid is ook de meerwaarde van een vlinderverpleegkundige. Connie: “We zetten het liefst mensen in die vaker bij Alrijne werken, zodat je gelijk volwaardig meedraait in een team. Dat zorgt toch voor een zekere stabiliteit.”

Betrokken

Als vlinderverpleegkundige is Mieke erg betrokken bij de patiënten. “Ik werk al 18 jaar in het vak. Ik vind het heel belangrijk om een praatje te maken en er echt te zijn voor mensen. Veel patiënten vinden het fijn als je de tijd neemt om ze gerust te stellen en oprechte aandacht voor hen hebt. Soms bouw je binnen één dienst al een bijzondere band op met iemand.”

Connie en Biem zijn ontzettend blij dat mensen als Mieke onze vaste collega’s komen versterken hartje zomer. “Vorig jaar hebben we dit voor het eerst structureel gedaan en uit de evaluatie bleek dat iedereen er blij mee was. We halen zo de druk van de ketel en dat geeft rust bij onze collega’s.” Zo kan iedereen met een gerust hart op vakantie, terwijl onze zorg gewoon doordraait als anders. En Mieke? Die gaat lekker op vakantie in het voorjaar en in de nazomer.

Kom ook bij Alrijne werken!

Spreekt vrijheid en afwisseling je aan én ben je gediplomeerd verpleegkundige? Solliciteer bij het flexbureau. Check onze werken bij Alrijne website voor meer informatie.

Terug naar boven