Waterbesparend sanitair

Wist je dat één keer doorspoelen gemiddeld 10 liter water kost? Dit vinden wij onnodig veel. Daarom heeft Alrijne een waterbesparend toilet, waardoor je maar 6 liter water per keer doorspoelt.

Wanneer je na je toiletbezoek je handen wast, bespaar je bij Alrijne nogmaals water. In de kranen zit namelijk een perlator. Deze perlator zorgt ervoor dat er minder water gebruikt wordt. Ook in de douches zitten deze perlators. Hierdoor komt er maximaal 6 liter per minuut uit de douche, dit bespaart ongeveer 10 liter per douchebeurt!

Hergebruik van water

Is het je opgevallen dat er rondom de locaties van Alrijne een vijver of sloot zit? Deze zijn hier met een reden. In deze vijvers wordt regenwater opgeslagen, zodat dit niet het riool inloopt. Zo kunnen we dit water gebruiken voor het onderhouden van planten en begroeiing in plaats van drinkwater.

Grijswaternetwerk

Eigenlijk is het zonde dat in Nederland veel toiletten worden doorgespoeld met drinkwater. Daarom krijgt het nieuwe gebouw van Verpleeghuis Leythenrode een grijswaternetwerk. Grijs water is bijvoorbeeld douche- en hemelwater wat kan worden hergebruikt. Het is niet ernstig vervuild, maar kan ook niet voor consumptie gebruikt worden. Dit water wordt uiteindelijk gebruikt voor het doorspoelen van het toilet of het besproeien van planten en begroeiing.

Terug naar boven