Alrijne heeft duurzaamheid verweven in haar organisatiefilosofie SamenAlrijne. Dit komt op een mooie manier naar voren bij de Meals on Wheels-wagen die gebruikt wordt bij Alrijne. Hiermee worden maaltijden voor patiënten op maat geserveerd. Patiënten kiezen pas op het moment dat zij gaan eten wat zij willen eten en hoeveel. Dit heeft geleid tot een grote reductie in voedselresten ten opzichte van maaltijden die vooraf bereid en in vaste porties verdeeld waren.

Dit is duurzaam op diverse manieren: het is prettig voor de patiënt omdat hij kan eten wat en hoeveel hij wil, goed voor het milieu omdat er minder voedselresten overblijven en daarnaast kostenbesparend. De hoeveelheid afval is verminderd met ruim een derde!

Duurzame organisatie

Alrijne Zorggroep ziet het als haar taak om een duurzame organisatie te zijn. “Bij alle keuzes die Alrijne maakt, kijken we naar het effect op de lange termijn. Het effect op de zorg maar ook het effect op het milieu en op werk in de toekomst. Zo werken we aan een duurzame strategie voor excellente zorg,” zegt Mark de Jong, lid Raad van Bestuur Alrijne.

Alrijne loopt in de regio voorop op het gebied van duurzaamheid in zorginstellingen. Dit blijkt uit de toekenning van een zilveren Milieuthermometer voor het ziekenhuis én zelfs een gouden voor verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn. De Milieuthermometer Zorg is een erkend instrument  met duurzaamheids- en milieucriteria die zijn toegespitst op zorginstellingen.

Green Deal

Op woensdag 14 september heeft Alrijne, samen met andere zorginstellingen en gemeenten uit de regio, Milieuplatform Zorg, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Omgevingsdienst West-Holland de ‘Green Deal’ ondertekend. De Green Deal is een intentieverklaring waarmee organisaties aangeven dat ze duurzaamheid hoog op de agenda zetten. Alrijne is daarmee het enige ziekenhuis in de regio dat de Green Deal ondertekent. Met de ondertekening onderstreept Alrijne dat zij de zorg voor het milieu en duurzaam ondernemen ziet als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De ondertekening van de Green Deal vond dan ook plaats bij Alrijne.

Dag van de Duurzaamheid

Het eerstvolgende event van Alrijne Zorggroep op het gebied van duurzaamheid vindt plaats op 10 oktober 2016 tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Dan zal in het ziekenhuis op diverse manieren aandacht worden geschonken aan het thema duurzaamheid.

 

Terug naar boven