Patiënten hebben hierdoor een kleinere incisie en minder spierschade. Het herstel gaat sneller, er wordt gemiddeld een hogere kniefunctie bereikt er is meer ‘eigen knie gevoel’. Voorwaarde blijft uiteraard een goede indicatie stelling en een juiste operatietechniek, in een centrum waar de ingreep vaak wordt uitgevoerd. Wanneer er meer dan vijftig keer per jaar een halve kunstknie geplaatst wordt, is de kans op complicaties kleiner blijkt uit recent Nederlands onderzoek.

Orthopedisch chirurg Joris Jansen vertelt: ‘Bij knie artrose is in bijna de helft van de gevallen slechts één compartiment van de knie aangedaan. Als alleen het binnenste deel van de knie versleten is en de kruisbanden nog intact zijn, dan kan bij de meeste knie artrose patiënten met een kleinere incisie en minder spierschade een halve knie prothese geplaatst worden. Het voordeel naast sneller herstel is dat onderzoek heeft uitgewezen dat gemiddeld ook een hogere knie functie ermee bereikt kan worden.'

Het onderzoek is uitgevoerd met Nederlandse data uit het Landelijk Register Orthopedisch Implantaten (LROI). Lees meer over halve knieprotheses op www.halvekunstknie.nl.

Terug naar boven