Er is dit jaar vooral gewerkt aan technische innovaties om het certificaat opnieuw te behalen. De auditoren waren onder de indruk dat duurzaamheid zo in het DNA van heel veel Alrijne medewerkers zit. Zowel in de verpleeghuizen als in de ziekenhuizen zijn er veel initiatieven op de afdelingen en alle beroepsgroepen doen mee.

Simke de Jong, manager Huisvesting en Techniek: “We gaan met een positieve knaller het jaar uit! Ik ben heel trots op het resultaat, maar vooral op alle medewerkers die hieraan hebben meegewerkt. Ondanks dat er veel van van onze medewerkers wordt gevraagd in deze tijd, is de wil om mee te denken over duurzaamheid nog nooit zo groot geweest!”

Nieuwe plannen

Betekent dit dat we nu weer een tijdje achterover gaan leunen? Nee, zeker niet! Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe hal van Alrijne Leiderdorp. Hier wordt een nieuwe techniek toegepast om te koelen en te verwarmen: phase changing material. Dit materiaal bevriest als het warm is en smelt juist als het koud is in de omgeving en geeft daarmee juist warmte of kou af. Dit gebeurt door een bepaald chemisch proces, waardoor deze platen altijd 21 graden zijn. Dit proces blijft voor ‘eeuwig’ doorgaan en kost daarom geen extra energie. Daarnaast zijn er allerlei green teams bezig met grote en kleine initiatieven. Zo is er op de OK een enthousiast team die onderzoekt of wij anders om kunnen gaan met de luchtbehandeling. Hiermee zouden we grote stappen zetten in het verminderen van de Co2-uitstoot, want constante luchtbehandeling kost veel energie. En waar we ook echt trots op kunnen zijn? Het nieuwe Leythenrode wordt een duurzame parel met een ‘passieve’ hal (Co2-uitstoot is dan 0) en duurzaamheid/vitaliteit is helemaal verweven in de architectuur.

Verder lezen over onze duurzame initiatieven.

Terug naar boven