Het eerste project dat de klinische apotheek heeft uitgevoerd is dat de medicatie niet meer besteld wordt door afdelingen zelf. De klinische apotheek houdt de voorraden van de afdelingen bij en vult deze bij waar nodig. Marinka, kwaliteitsfunctionaris apotheek, vertelt:  ‘Voorheen was het nog wel eens zo dat een bestelling dubbel werd gedaan, of dat wanneer de medicijnen nog onderweg waren naar de afdelingen, dezelfde medicijnen nog een keer werden besteld. Daardoor was er in de medicijnkast vaak geen ruimte meer en werden de medicijnen ergens anders opgeslagen en vergeten.’ Door deze verandering is de verspilling van medicijnen enorm gedaald, wat erg duurzaam is!

Ook voor de medicatie op naam wordt gekeken hoe dit nog beter kan. Marinka: ‘Vaak wordt medicatie aan patiënten voorgeschreven maar wanneer de arts bij de patiënt is geweest kan de medicatie zo weer veranderen. Om te voorkomen dat de voorgeschreven medicatie gelijk weer retour gaat naar de apotheek wordt er in kaart gebracht op welk moment de medicatie het beste kan worden afgeleverd.’  

Om de afdeling nog duurzamer te maken wordt er ook nog gekeken naar afvalscheiding. Wanneer medicatie retour komt werd dit voorheen vaak op een grote hoop gegooid. Er wordt nu zoveel mogelijk afval gescheiden: het doosje, de bijsluiter, plastic en de medicatie zelf. Hierdoor wordt de afvalstroom medicatie een stuk kleiner.

Wat is dit een goed voorbeeld van een #duurzame afdeling! #duurzamedinsdag

Terug naar boven