Dialysehub

Dialysebehandelingen zijn vaak ingrijpend en tijdrovend. De meeste patiënten dialyseren drie dagen per week, vier uur per dag. Om dialyse dichterbij de patiënt mogelijk te maken, is het idee voor de dialysehub ontstaan. Een dialysehub is een ruimte buiten het ziekenhuis waar dyalisepatiënten kunnen dialyseren. De behandeling gebeurt nog steeds wel binnen een zorginstelling, waar er altijd een dialyseverpleegkundige aanwezig is om te assisteren.

Voordelen

Voor patiënten is vooral de reistijd naar het ziekenhuis erg belastend. Een plek dichterbij huis is dan zeer welkom. Zo beaamt ook Ben Kijk in de Vegte. Meneer dialyseert al ruim een jaar en vindt de dialysehub in Katwijk zeker fijn omdat het dichtbij zijn huis is en hij zo niet meer op de taxi hoeft te wachten.

Daarbij is de dialysehub een stuk kleinschaliger dan een dialyseafdeling. Per kamer zijn er twee plaatsen beschikbaar, wat zorgt voor een huiselijkere omgeving. Ton Reijst, 71 jaar, ziet het als een groot voordeel dat er veel rustiger is; “Erg fijn!”

Terug naar boven