Onderwerp van het onderzoek is de lokale verdoving die rondom het kniegewricht wordt achtergelaten na plaatsing van een knieprothese.
De verdoving die ingespoten wordt, maakt het mogelijk dat mensen ongeveer drie uur na de operatie al uit bed komen en, met behulp van krukken, de kunstknie direct kunnen belasten.

Snel weer mobiel

Het herstelprogramma 'Rapid Recovery' van Alrijne Ziekenhuis heeft als doel om mensen zo snel mogelijk mobiel te krijgen. Van snellere revalidatie uit bed is gebleken dat het de kans op complicaties die ontstaan door stil liggen vermindert.
Complicaties zoals infecties en trombosebenen komen minder voor als je sneller weer mobiel en weer thuis bent. De opnameduur na plaatsing van een kunstknie is mede door het 'Rapid Recovery' snel herstelprotocol in Alrijne Ziekenhuis nog maar gemiddeld een tot twee dagen.

Veilig

Orthopedisch chirurg Joris Jansen: 'In het ziekenhuis behandelen we iedereen, ongeacht hun leeftijd of voorgeschiedenis. Dit in tegenstelling tot priv├ęklinieken, waar mensen met meerdere aandoeningen en veel medicijnen vaak niet kunnen of mogen worden behandeld. Juist voor mensen met bijvoorbeeld een hartkwaal is de aangetoonde veiligheid van een hoge dosis lokale verdoving belangrijk.
Met dit onderzoek hebben we laten zien dat onze manier van werken volgens het herstelprogramma veilig is, ook voor pati├źnten die eerder een hartinfarct of ritmestoornis hebben gehad.

Snel op de been

Het streven van orthopeden en anesthesiologen is om iedereen weer snel op de been te krijgen met zo min mogelijk pijn en misselijkheid.
Een knieprothese is een prachtige oplossing voor mensen met een versleten knie, maar het blijft toch een pittige ingreep met de eerste weken veel wondpijn en zwelling. Koelen, het been hoog leggen en de belasting rustig opbouwen zijn dingen die mensen dan zelf thuis kunnen doen.'

Zie voor het hele artikel: http://www.thekneejournal.com/article/S0968-0160(16)30054-0/abstract

Terug naar boven