Omstreeks 13.45 uur is er op de Scopieafdeling van Alrijne Leiderdorp bij het wisselen van containers perazijnzuur gelekt. Toen het zuur in de lekbak kwam is automatisch gealarmeerd richting de technische dienst. De omliggende poliklinieken Neurologie, Neurochirurgie, Interne geneeskunde/MDL en Scopieafdeling zijn daarna direct ontruimd en waren hierdoor enige tijd niet toegankelijk. Omstreeks 15.00 uur waren alle poliklinieken en de Scopieafdeling vrijgegeven door de Brandweer en weer toegankelijk. De evacuatie en het opruimen van het gelekte zuur is volgens protocol verlopen.

Heeft u klachten aan uw slijmvliezen, ogen of keel?

Perazijnzuur kan voor irritatie zorgen aan de slijmvliezen, ogen en keel. Deze klachten kunnen maximaal twee uur na uw bezoek op dinsdagmiddag 30 mei aan Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp ontstaan. Heeft u deze klachten binnen twee uur gekregen? Neem dan contact op met uw eigen polikliniek of uw huisarts.

Updates

18.10 uur

Inmiddels hebben wij met alle patiënten contact gehad. Gelukkig heeft niemand klachten opgelopen door het lekken van het perazijnzuur. We vinden het fijn om dit te horen.

17.35 uur

Alle medewerkers van Alrijne die de afgelopen uren geobserveerd zijn mogen het ziekenhuis verlaten. Wij zijn blij dat het goed met hen gaat.

16.00 uur

Bekijk de nieuwste veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Wij vullen de vragen en antwoorden constant aan.

15.10 uur

Er worden 10 medewerkers geobserveerd of zij klachten hebben door het lekken van perazijnzuur. Voor zover wij weten zijn er geen patiënten direct betrokken bij de lek. Patiënten die vanaf 12.00 uur op een van de poliklinieken Neurologie, Neurochirurgie, Interne geneeskunde/MDL en Scopieafdeling in Leiderdorp zijn geweest op dinsdag 30 mei worden op dit moment na gebeld door medewerkers van het ziekenhuis. Patiënten die een afspraak hadden rond het tijdstip van de evacuatie worden door het ziekenhuis gebeld om een nieuwe afspraak te maken.

15.00 uur

Het ziekenhuis is vrijgegeven door de Brandweer. Alle poliklinieken en de Scopieafdeling zijn weer open.

14.50 uur

Patiënten die vanaf 12.00 uur op een van deze poliklinieken in Leiderdorp zijn geweest op dinsdag 30 mei worden gevraagd wanneer zij klachten hebben de eigen poliliniek bellen. Perazijnzuur kan voor irritatie zorgen aan de slijmvliezen, ogen en keel. De Brandweer doet onderzoek.

14.35 uur

Ook de poliklinieken Interne geneeskunde/MDL en Neurochirurgie zijn afgesloten. 

14.20 uur

De begane grond van het ziekenhuis is veilig verklaard door de Brandweer. Patiënten die het ziekenhuis bezoeken worden opgevangen in de hal, bij de roltrap op de begane grond.

14.10 uur

De hulpdiensten zijn ter plaatse en de Brandweer doet onderzoek. De poliklinieken Neurologie, Neurochirurgie, Interne geneeskunde/MDL en Scopieafdeling zijn hierdoor niet toegankelijk.

Veelgestelde vragen

 • Wat is er gebeurd?
  Omstreeks 13.45 uur is er op de Scopieafdeling van Alrijne Leiderdorp bij het wisselen van containers perazijnzuur gelekt. Toen het zuur in de lekbak kwam is automatisch gealarmeerd richting de technische dienst. De poliklinieken Neurologie, Neurochirurgie, Interne geneeskunde/MDL en Scopieafdeling zijn daarna direct ontruimd en waren hierdoor enige tijd niet toegankelijk. Omstreeks 15.00 uur waren alle poliklinieken en de Scopieafdeling vrijgegeven door de Brandweer en weer toegankelijk. De evacuatie en het opruimen van het gelekte zuur is volgens protocol verlopen.
 • Waar is het gebeurd?
  Op de Scopieafdeling van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft perazijnzuur gelekt. Hierdoor zijn de omliggende poliklinieken Neurologie, Neurochirurgie, Interne geneeskunde/MDL en Endoscopie ontruimd geweest.
 • Wat is perazijnzuur?
  Perazijnzuur is een mengsel van azijnzuur en waterstofperoxide in een waterige oplossing. Het is een heldere en kleurloze vloeistof met een doordringende geur. We gebruiken perazijnzuur voor de reiniging van onze scopen.
 • Waarvoor wordt perazijnzuur gebruikt?
  Perazijnzuur wordt vooral gebruikt in de voedselindustrie en in ziekenhuizen als een schoonmaakmiddel en desinfectiemiddel. Zo wordt perazijnzuur gebruikt om fruit en groenten te behandelen tegen bacteriën en schimmels. Perazijnzuur wordt in ziekenhuizen gebruikt om medische instrumenten te reinigen en te desinfecteren zoals scopie-materialen.
 • Zijn er mensen die hier last van hebben gehad?
  Patiënten zijn niet direct met het zuur in aanraking geweest. Patiënten die vanaf 12.00 uur op een van deze poliklinieken in Leiderdorp zijn geweest op dinsdag 30 mei worden op dit moment na gebeld door medewerkers van het ziekenhuis. Tien medewerkers van Alrijne worden voor zekerheid geobserveerd of zij klachten krijgen door het lekken van perazijnzuur. 
 • Wat zijn de klachten die je kan krijgen?
  Perazijnzuur kan voor irritatie zorgen aan de slijmvliezen, ogen en keel. Deze klachten openbaren zich binnen twee uur na bezoek op dinsdagmiddag 30 mei aan Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp ontstaan. Heeft u deze klachten binnen twee uur gekregen? Neem dan contact op met uw eigen polikliniek.
 • Ik ben 30 mei op de polikliniek Neurologie, Neurochirurgie, Interne geneeskunde/MDL of Scopieafdeling Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp geweest. Wat moet ik doen?
  Patiënten die vanaf 12.00 uur op een van deze poliklinieken in Leiderdorp zijn geweest op dinsdag 30 mei worden op dit moment na gebeld door medewerkers van het ziekenhuis. Zij worden gevraagd wanneer zij klachten hebben naar de Spoedeisende Hulp te komen ter observatie. Perazijnzuur kan voor irritatie zorgen aan de slijmvliezen, ogen en keel.
 • Ik ben 30 mei in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp geweest. Kan ik klachten krijgen?
  Patiënten en bezoekers die op 30 mei in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp zijn geweest op andere plekken en poliklinieken dan Neurologie, Neurochirurgie, Interne geneeskunde/MDL en Scopieafdeling kunnen geen klachten krijgen. Mocht u toch last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen, ogen of keel, neem dan contact op met uw polikliniek. 
 • Krijg ik een nieuwe afspraak?
  Had u een afspraak en kon deze niet doorgaan vanwege de evacuatie van uw polikliniek? Dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor een nieuwe afspraak.
 • Ik had een afspraak, maar deze kon niet doorgaan vanwege de evacuatie, krijg ik nu een rekening?
  Nee, u ontvangt geen rekening voor het missen van de afspraak. U wordt gebeld door het ziekenhuis voor het maken van een nieuwe afspraak.

Heeft u een aanvullende vraag, dan kunt u deze mailen naar communicatie@alrijne.nl.

Foto: Unity.nu

Terug naar boven