Van de vrouwen die doorverwezen worden naar Alrijne blijkt dat ongeveer 90 procent geen borstkanker heeft. Deze vrouwen kunnen door deze nieuwe werkwijze meteen na het onderzoek gerustgesteld worden. De andere patiënten kunnen de volgende dag direct bij de chirurg en het mammateam terecht voor eventueel aanvullend onderzoek en een behandelplan. Zo krijgt elke vrouw met verdenking op borstkanker binnen 24 uur duidelijkheid en de zorg die zij nodig heeft.

Gegarandeerd: binnen 24 uur duidelijkheid voor iedereen

Op de drie locaties van Alrijne Ziekenhuis in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn is op de afdeling Radiologie extra ruimte gecreëerd voor afspraken voor borstdiagnostiek. Robin Smithuis, radioloog Alrijne Ziekenhuis: ”Door deze nieuwe routing hoeft een grote groep vrouwen niet bij de chirurg langs, waardoor de vrouwen die wel een afspraak met de chirurg nodig hebben, daar direct terecht kunnen.”

Daarbij goedkoper

Tot 10 juli ging iedere vrouw eerst voor onderzoek naar de chirurg en vervolgens naar de radioloog. De chirurg opende voor elke patiënt een zogenaamd zorg-behandeltraject DBC. Vanaf nu wordt deze zorg flink goedkoper, omdat de verwijzer alleen een radiologisch onderzoek aanvraagt, wat in de meeste gevallen volstaat. Anneke Zeillemaker, chirurg bij Alrijne Ziekenhuis, licht dit toe: “Door samen verder te kijken dan onze eigen specialismen en vanuit de patiënt te  redeneren maken we de zorg voor mensen met borstkanker sneller, eenvoudiger én goedkoper.”

Terug naar boven