De HugMee is een speciaal ontwikkelde buideldoek voor de natuurlijke keizersnede (gentle sectio) ook wel de familiegerichte keizersnede genoemd. De aanstaande moeder krijgt de HugMee voor de keizersnede om. Bij een gentle sectio wordt de baby direct na de geboorte, in zijligging bloot bij de moeder huid-op-huid op de borst gelegd.

"Het was heerlijk om direct zo'n kleintje heel dichtbij je te hebben. Zeker bij een keizersnede was het fijn om direct dat huid op huid contact te voelen, zegt Caroline Souhoka, die gisteren in het Moeder- en Kindcentrum beviel van een gezonde zoon: Joe Souhoka."

Het is wetenschappelijk bewezen dat ononderbroken huid-op-huidcontact direct na de geboorte cruciaal is voor de hechting en de borstvoeding. Andere voordelen zijn stabilisatie van de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de baby. Bij de moeder zorgt het huid- op huid contact voor vermindering van pijn, een positief gevoel, stabiele controles en minder bloedverlies.

Marina Zonneveld, teamleider van het Moeder en Kind Centrum in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp: "De HugMee is een waardevolle aanvulling in de zorg voor ouders en kind. De baby blijft lekker warm en ligt veilig bij moeder. Vader en moeder kunnen met hun handen door speciale openingen om hun baby aan te raken. Moeder, vader en kind blijven samen. De geboorte van de baby is op deze manier ook de geboorte van een nieuwe familie. De baby wordt niet meer weggehaald maar kan ongestoord bij de moeder liggen tijdens het verplaatsen van de moeder van de operatietafel naar bed". De HugMee is ontwikkeld door Anne Marie Louwerse, productontwikkelaar van Benjamin Care en neonatologieverpleegkundige in samenwerking met lactatiekundigen.

Terug naar boven