Ondertekening van de Green Deal is een logische volgende stap om invulling te geven aan de ’ring’ duurzaamheid in de organisatiefilosofie SamenAlrijne (2015), het behaald hebben van het certificaat voor de Milieuthermometer Zorg voor Oudshoorn (goud) en ziekenhuislocaties Leiderdorp en Alphen aan den Rijn (zilver) (2014) en het reeds ingevoerde beleid duurzaamheid en milieu (2013).

Stappen naar een CO2-vrije energievoorziening

Alrijne streeft op termijn naar een CO2-vrije energievoorziening. In 2016 is een stap in die richting gezet door een deel van zijn energie groen -afkomstig van Deense windturbines- in te kopen en nieuwe koelmachines (met betere koelcapaciteit en lager energieverbruik) te plaatsen op het dak van ziekenhuis Leiderdorp. Eerdere stappen in deze richting zijn het gebruik van stadswarmte op locatie Leiden (sinds 1987!), het gebruik van een Warmte-Koude Opslag in Leiderdorp (2005) en Alphen aan den Rijn (2011), het gebruik van zonnecollectoren op Oudshoorn (2014) en de gefaseerde vervanging door LED-verlichting op alle locaties (2011 – heden). 

Stappen naar een circulaire bedrijfsvoering op gebied van voeding

Alrijne streeft op termijn naar een circulaire bedrijfsvoering waarbij gebruikte producten opnieuw worden gebruikt. Een aspect waar dit concept al ver is doorgevoerd in de bedrijfsvoering van Alrijne is voeding. De centrale processen hierbij zijn  Meals on Wheels, compostering van overblijvende voedingsresten (swill) en gefaseerde uitbreiding van biologische producten in patiëntenvoeding en restaurants. Met Meals on Wheels worden maaltijden voor patiënten op maat geserveerd: prettig voor de patiënt omdat hij kan eten wat en hoeveel hij wil (people), goed voor het milieu en de kosten omdat er 33% minder voedingsresten overblijven (planet en profit). Swill wordt in de composteermachine verwerkt tot compost. In 2016 heeft Alrijne onderzocht hoe de compost nuttig hergebruikt kan worden door levering aan bijvoorbeeld een moestuinvereniging. Verwacht wordt dat dit begin 2017 daadwerkelijk kan gaan plaatsvinden.

Terug naar boven