Advanced Bleeding Control

Boudewijn Borger van der Burg heeft samen met (inter)nationale partners onderzoek gedaan op het gebied van ‘Advanced Bleeding Control’ voor het ministerie van Defensie en Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht. Hierbij heeft hij het gebruik van REBOA (plaatsing van een speciaal ontwikkelde ballon) bij de behandeling van massale verbloedingen onderzocht. Dit geavanceerde middel om bloedingen te stelpen kan levensreddend zijn voor militairen, maar ook in civiele setting gebruikt worden.

Bevindingen

De belangrijkste bevindingen van deze studie zijn dat het gebruik van de REBOA de systolische (bovendruk) bloeddruk significant verhoogd en dat de sterfte in deze groep significant lager is in vergelijking met de groep patiënten bij wie geen REBOA werd gebruikt. Ook is onderzocht dat het trainen van mensen met verschillende (niet) medische achtergronden in het gebruik van REBOA goed mogelijk blijkt te zijn.

Over Boudewijn Borger van der Burg

Boudewijn Borger van der Burg is sinds 2011 vaatchirurg bij Alrijne Ziekenhuis. Na zijn opleiding tot chirurg in 2009 is hij in het HagaZiekenhuis en in het LUMC verder opgeleid tot vaatchirurg. Sinds 2011 is Boudewijn Borger van der Burg ook Europees en endovasculair gecertificeerd als vaatchirurg.   

Terug naar boven