Ja, u heeft een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Mocht u voor een second opinion komen of bent u eerder in een ander ziekenhuis behandeld? Dan ontvangen wij graag alle eerdere behandelinformatie, uitslagen en correspondentie.
Nee, voor de intake van een fertiliteitsbehandeling is geen wachttijd. U kunt gemiddeld met twee à drie weken terecht bij 1 van onze gynaecologen.
Door alle ontwikkelingen rondom COVID-19 is er helaas een wachtlijst voor ivf-starters ontstaan. Over het algemeen kunt u gemiddeld wel binnen drie maanden starten. Alle voorbereidende onderzoeken kunnen wel al eerder plaatsvinden.
Een kinderwens heeft u samen. Wij zien u dan ook graag samen voor de intake op de polikliniek.
NB: in de coronatijd verzoeken wij om zoveel mogelijk alleen naar de afspraak te komen. Beeldbellen met uw partner is een goede oplossing. Ook zullen wij daar waar mogelijk consulten vervangen door telefonische consulten.
Op werkdagen kunt ons bereiken tussen 08.30 uur en 16.30 uur op het telefoonnummer 071 582 8048 (Leiderdorp) of op het telefoonnummer 071 517 8351 (Leiden). Dit is het telefoonnummer van de polikliniek Gynaecologie.
E-mailen mag altijd naar fertiliteitsteam@alrijne.nl (Leiderdorp) fertiliteitspolikliniek@alrijne.nl (Leiden). Wij proberen elke dag naar de mails te kijken. Mocht het niet kunnen wachten of heeft u bijvoorbeeld een recept nodig dan vragen wij u telefonisch contact op te nemen.
In het weekend zijn wij niet direct te bereiken. Als er iets is wat niet kan wachten tot de volgende werkdag, vragen wij u contact op te nemen met het ziekenhuis op het telefoonnummer 071 582 8282 en te vragen naar de dienstdoende gynaecoloog.
In het weekend is er geen spreekuur. Wel zijn wij op zaterdag open voor IUI (Intra Uteriene Inseminaties) en indien noodzakelijk voor echo’s.
Bent u bezig met een IVF/ICSI stimulatie? Dan gaan terugplaatsingen van embryo’s wel door in het weekend.
Als u bent verwezen door uw huisarts krijgt u een afspraak bij een van onze gynaecologen. De intake en tussenevaluaties zijn altijd bij dezelfde arts. In Alrijne Ziekenhuis zijn dertien gynaecologen werkzaam.
De echo’s en prikinstructies zijn bij onze fertiliteitsechoscopisten. Zij zijn werkzaam op de drie locaties: Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.
De inseminaties worden door alle gynaecologen en echoscopisten van Alrijne Ziekenhuis uitgevoerd.
Mocht u in aanmerking komen voor een IVF/ICSI behandeling, krijgt u een afspraak bij een van onze drie gynaecologen welke gespecialiseerd is in IVF/ICSI.
De intake, tussenevaluaties, prikinstructies en echo’s vinden plaats op locaties Alrijne Leiden, Alrijne Leiderdorp en Alrijne Alphen aan den Rijn. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw voorkeur voor locatie. Toch kan het zijn dat er op bepaalde dagen alleen spreekuur is op een andere locatie dan uw gewend bent. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Inseminaties vinden door de week plaats op locaties Leiden en Leiderdorp, op zaterdag alleen op locatie Leiderdorp. IVF/ICSI behandelingen vinden alleen plaats op locatie Leiderdorp.
Wij hanteren een leeftijdsgrens voor vrouwen tot en met 42 jaar en mannen tot 55 jaar.
Ik heb een behandeltraject in het buitenland, kan ik in Alrijne terecht voor echo’s en bloedprikken?
Dit is helaas niet mogelijk.
Cyclusdag 1 is de eerste dag dat u helderrood bloedverlies heeft. Heeft u donker, bruin bloedverlies en is het nog niet echt doorgezet? Wacht dan nog even met tellen.
Als u bloed moet laten prikken op cyclusdag 1, heeft u vooraf instructies gekregen van uw behandelaar hoe dit geregeld is in het weekend.
Indien u weet of het vermoeden heeft dat cyclusdag 1 in het weekend valt, verzoeken wij u dit aan het fertiliteitsteam te melden. Wij kunnen u dan aanmelden bij het laboratorium.
Lees altijd de bijsluiter en meld klachten aan uw behandelaar.
Als u klachten heeft die u niet kunt plaatsen of die u niet vertrouwd, neemt dan contact op met uw behandelaar.
Utrogestan geeft veel witte afscheiding, schrik hier niet van. De werkzame stof wordt snel in het bloed opgenomen. U kunt een inlegkruisje gebruiken.
Het komt vaker voor dat Pregnyl of Ovitrelle een plaatselijke reactie geeft. Dit trekt vaak snel weer weg. Verdwijnt het niet of wordt het erger? Neem dan contact op met uw behandelaar.
Dat hangt af van welk behandeltraject u ondergaat. Als u zich bevindt in het IUI- of IVF-traject zult u gedurende de behandeling een aantal keer naar het ziekenhuis moeten komen voor echocontrole. Meestal zijn de echocontroles om de paar dagen.
Ja, de mogelijkheid is er om doorverwezen te worden naar onze gespecialiseerde verpleegkundige of maatschappelijk werkster. U mag uiteraard ook uw huisarts om hulp vragen.
In Nederland zijn een aantal IVF-laboratoria. Alrijne ziekenhuis is transportziekenhuis met het Reinier de Graaf ziekenhuis in Voorburg. Dat betekent voor het IVF-traject dat het zaadonderzoek behorende bij het IVF/ICSI traject plaatsvindt in Voorburg. Daarnaast is de stimulatie fase en de punctie in Alrijne Ziekenhuis en het laboratoriumgedeelte en terugplaatsing van het embryo (embryo’s) in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Voorburg.
Nadat u een IVF-poging heeft gehad (stimulatie en punctie) heeft u altijd een rustmaand. Na deze rustmaand mag u, indien er embryo’s zijn ontstaan welke ingevroren zijn, beginnen aan het cryo-traject. Uw behandelaar zal u dit uitleggen. Deze cryo-trajecten mogen wel achter elkaar, hierbij is geen rustmaand nodig.
De dag van de punctie kunt u het beste rustig aan doen en raden wij u aan niet te werken. Na deze dag mag u uw gewone werkzaamheden weer hervatten. Wel raden wij u aan naar uw lichaam te luisteren en eventueel de dagen erna ook nog rustig aan te doen.
Nee, u hoeft niet nuchter te zijn voor een punctie. U mag vooraf gewoon eten en drinken. Trek wel makkelijk zittende kleding aan en neem eventueel muziek mee die u graag luistert. Neem ook geen waardevolle spullen mee naar het ziekenhuis
Komt u in aanmerking voor een punctie onder sedatie? Dan heeft uw behandelaar dit met u besproken. Dan dient u wel nuchter te zijn. Het sedatieteam zal u hierover inlichten.
Hoeveel embryo’s u teruggeplaatst mag hangt af van een aantal factoren.
- Bent u jonger dan 38 jaar? Dan wordt bij stimulatie één en twee, één embryo teruggeplaatst. Bij poging drie mag u kiezen, mits er geen medische bezwaren zijn voor een meerling. Uw behandelaar zal dit met u bespreken
- Bent u 38 jaar of ouder dan mag u direct bij poging één kiezen. Ook hiervoor geldt: twee embryo’s mits er geen medische bezwaren zijn voor een meerling. Uw behandelaar zal dit met u bespreken.