Orthopedisch chirurg Joris Jansen vertelt: “Zeker in covid-tijd is het steeds belangrijker om ondersteunende taken in het ziekenhuis ook op afstand te kunnen verrichten. Deze slimme operatiebril (de ‘SmartGlass’) is voorzien van twee camera’s waardoor meekijken bij een operatie door collega’s op afstand mogelijk wordt. Daarnaast is deze toepassing ook voor onderwijsdoeleinden goed bruikbaar. Voor de opleidingen van operatieverpleegkundigen en arts-assistenten is deze bril handig, omdat elke ingreep door de ogen van de operateur goed te volgen is. Ook kunnen studenten orthopeden direct vragen stellen.

Naast een microfoontje, bevat de bril ook een klein beeldscherm dat voor de operateur aan de rand van zijn brilglas zichtbaar is. Hierop is nuttige informatie te zien zoals beeld van een scan, operatie-instructies of kan er een live beeldverbinding op geprojecteerd worden.

Orthopeed Joris Jansen: “Het is een veelbelovende techniek, waarbij onze ICT-afdeling de patiëntveiligheid en privacy volledig waarborgt. De techniek ontwikkelt zich nog verder, voordat deze bij elke standaard heup- of knieprothese operatie wordt gebruikt.”

 

 

Terug naar boven