Wat zijn keuzehulpen?
Voor veel diagnoses bestaan meerdere behandelingen, zo ook voor liesbreuken en galstenen. Wat de beste behandeling is, verschilt per patiënt. De keuzehulp geeft de patiënt informatie over zijn diagnose en beschrijft de voor- en nadelen van de verschillende behandelmogelijkheden. Mede hierdoor krijgt de patiënt inzicht in zijn voorkeuren en persoonlijke situatie. Met die kennis op zak zijn de patiënt en behandelaar goed voorbereid om samen te kunnen beslissen over de beste behandeling.

Waarom?
Samen beslissen kent veel voordelen. De patiënt ervaart meer regie, is tevredener over zijn keuze en houdt zich beter aan de voorgeschreven therapie. Daarnaast verlopen de consulten effectiever en efficiënter met doelmatigere zorg als resultaat. Ook behandelaars ondervinden voordelen van samen beslissen. Patiënten komen beter voorbereid naar het consult waardoor de behandelaren de consulten als interessanter, diepgaander en meer toegespitst ervaren.

Samenwerking met PATIËNT+
De keuzehulpen zijn ontwikkeld door PATIËNT+. Deze organisatie heeft voor meer dan 80 diagnoses een keuzehulp ontwikkeld en geïmplementeerd. De keuzehulpen zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Daarom kunt u erop vertrouwen dat uw patiënt de juiste, kwalitatief hoogstaande informatie ontvangt. Wilt u meer weten over PATIËNT+, kijk dan op patientplus.info. Of bezoek keuzehulp.info voor een overzicht van de beschikbare keuzehulpen. Er zijn ook keuzehulpen beschikbaar die in de 1e lijn ingezet kunnen worden.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over keuzehulpen? Neem dan contact op met Martijn van Dorp, projectleider binnen het programma Juiste Zorg Juiste Plek in Alrijne Ziekenhuis via mcavandorp@alrijne.nl.

Terug naar boven