Het programma

De bijeenkomst werd geopend door de nieuwe Rijnland Knie Netwerk voorzitter, fysiotherapeut Bob de Weijze. Nieuwe initiatieven voor kennisdeling, casuïstiek bespreking en protocollen ontwikkeling werden gepresenteerd. Ook werden ideeën besproken voor onderwerpen bij volgende bijeenkomsten zoals:

  • Voorste kruisband preventietraining
  • het Athletic Skills model
  • Een Rijnland Knie Netwerk ‘veld training’ bij een van de participerende fysiotherapie praktijken.

Presentatie Hugo Brouwer

Orthopeed Hugo Brouwer, afgelopen jaar toegetreden als orthopedisch chirurg in de vakgroep orthopedie van Alrijne, gaf een presentatie. Deze ging over zijn opleiding in Groningen, het door hem gevolgde knie fellowship in het Martini Ziekenhuis en over zijn eigen passie voor sport.

Nieuwe kruisband techniek

Tot slot hield orthopedisch chirurg Joris Jansen een voordracht over de nieuwe kruisband techniek die in Alrijne gebruikt wordt. Hierbij kan met een zogenaamde ‘retrograde’ boor achteruit geboord worden in de binnenkant van de knie. Deze techniek maakt het onder meer mogelijk om bij jongere patiënten met nog open groeischijven een VKB reconstructie volledig ‘all-inside’ uit te voeren (zonder de groeischijven te doorboren). In het praktische gedeelte konden de netwerk leden deze techniek vervolgens zelf oefenen op sawbone knie modellen.

Kortom, het was wederom een leerzame en inspirerende avond. Wil je meer weten over het Rijnland Knie Netwerk? Zie www.rijnlandknienetwerk.nl

Terug naar boven