Deze folder geeft informatie over een licht verteerbaar dieet. In deze folder leggen we uit wat dit precies inhoudt en welke invloed voeding heeft.

Wat is een licht verteerbaar dieet

Een licht verteerbaar dieet is in eerste instantie gericht op gezonde voeding volgens de richtlijnen van de gezondheidsraad. Het licht verteerbare dieet kent voor iedereen een andere definitie, waardoor het lastig is om eenduidig advies op te stellen. Hierdoor is er geen richtlijn voor producten die vermeden moeten worden, maar zijn er wel producten die u minder goed kunt verdragen. Vetrijke of vezelverrijkte producten kunnen bijvoorbeeld het spijsverteringskanaal extra belasten en dat kan zorgen voor maag- en darmklachten. In overleg met uw diëtist, kan er een advies op maat gemaakt worden, zodat u weet welke producten u kunt eten en drinken of tijdelijk beter kunt vermijden.

Algemene richtlijnen

  • Eet rustig en kauw goed op het eten

  • Zorg voor voldoende variatie binnen het eetpatroon

  • Eet regelmatig, 3 hoofdmaaltijden en 3 keer met een klein tussendoortje

  • Probeer geen maaltijden over te slaan

  • Drink voldoende, minimaal 1,5L vocht per dag

  • Zorg voor een gezond gewicht

Voedingspatroon volgens de richtlijnen

19-50 jaar

51-69 jaar

Ouder dan 70 jaar

Groente

250 gram

250 gram

250 gram

Fruit

2 stuks

2 stuks

2 stuks

Brood (sneetjes)

4-5 (vrouw) 6-8 (man)

3-4 (vrouw) 6-7 (man)

3-4 (vrouw) 4-6 (man)

Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten

200-250 gram

150-200 gram

150-200 gram

Melkproducten (porties)

2-3

3

4

Kaas

2 plakken (40 g)

2 plakken (40 g)

2 plakken (40 g)

Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers

100-125 gram

100-125 gram

100-125 gram

Smeer- en bereidingsvetten

40 gram (vrouw) 65 gram (man)

40 gram (vrouw) 65 gram (man)

35 gram (vrouw) 55 gram (man)

Dranken (inclusief melk)

1½-2 liter

1½-2 liter

1½-2liter

Bron: Voedingscentrum

Lijst met producten voor licht verteerbare voeding

Brood en graanproducten

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Licht bruinbrood (eventueel geroosterd), witbrood, beschuit, knäckebröd, toast, matses, ontbijtkoek, witte of bruine bolletjes, creamcrackers

Roggebrood, volkorenbrood, krenten- en rozijnenbrood, mueslibrood, luxe broodjes en croissants

Gekookte aardappelen, aardappelpuree zonder kruiden of boter, aardappelkruim, gekookte mie, rijst, macaroni en spaghetti

Gebakken of gefrituurde aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenmacaroni, stamppot, peulvruchten, Indische of Chinese gerechten, pizza en kant-en-klare producten uit blik of diepvries

Broodbeleg

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Magere vleeswaren zoals rookvlees, rosbief, fricandeau, magere achterham, gekookte lever, tong, kalkoen- en kiprollade, kip- en kalkoenfilet. Magere rundergehakt en - cornedbeef

Gekruide, gerookte, gepekelde vette vleeswaren, alle worstsoorten, leverpastei, paté, spek, bacon, schouderham, filet americain, kant en klare vleessalades, kroketten en frikadellen

Ongekruide kaas of smeerkaas, Hüttenkäse, Cottage cheese, Zwitserse strooikaas

Roomkaas, komijnkaas, gekruide kaas en schimmelkaas

Zacht gebakken omelet, roerei en eiwit Rauwkost, met uitzondering van koolsoorten, ui, prei en paprika

Hard gebakken ei en hard gekookt ei Rauwkost van kool, ui, prei en paprika

Zoet beleg: Jam, honing, stroop, gelei, vruchtenhagel, anijshagel en (basterd)suiker, chocolade hagel

Zoet beleg: chocolade pasta, notenpasta en pindakaas

Jus en Sauzen

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Magere jus (van afgekoelde jus het gestolde vet verwijderen), sauzen van magere jus eventueel verdunnen met bouillon of groentenat en bijbinden met bloem of maïzena.

Vette en scherp gekruide jus of saus, bijvoorbeeld goulashsaus, kerriesaus, smeltjus, kant-en-klare sauzen, mayonaise, slasaus en fritessaus

Aan de jus of saus kan worden toegevoegd: juspoeder, justabletten, juskorrels of tomatenpuree, champignons

Vlees, Wild en gevogelte

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Magere vleessoorten zoals runderlapje, sukadelapje, doorbakken biefstuk, doorbakken rosbief en doorbakken tartaar, mager poulet, runder- of kalfsgehakt, mager kalfsvlees, paardenvlees, varkenshaasje, varkensoester, magere fricandeau, lever, nier, tong, zwezerik en mager lamsvlees Het vlees iets aanbakken, stoven, grilleren of koken

Vet, gekruid, gepaneerd, hard gebakken vlees, spek, worstsoorten, vet varkensvlees, vet lamsvlees, schapenvlees en rauw vlees zoals rosbief

Haantje, kip zonder vel, haas, fazant, patrijs, konijn en kalkoen

Eend, gans, kip met vel en tam konijn

Vis

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Magere vissoorten zoals schol, kabeljauw, tong, schelvis, rog, wijting, tonijn, koolvis, tarbot, schar, poon, forel, garnalen, mosselen, kreeft en krab De vis koken of stoven met bijvoorbeeld wat zout, citroensap, wortel, peterselie en tomatenpuree. De visbouillon eventueel bijbinden met bloem of maïzena

Vette vis zoals ansjovis, paling, sprot, makreel, zalm, zure en zoute haring, gebakken, gerookte, gezouten, gemarineerde of gepaneerde vis, vissticks en visconserven

Fruit en Groenten

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Rijp fruit en fruit uit blik of pot zonder velletjes en pitjes

Onrijp en/of hard fruit, citrusvruchten zoals sinaasappelen en grapefruit, druiven.

Groenten zoals, andijvie, rode bieten, bloemkool, doperwten, koolrabi, witlof, peultjes, postelein, raapstelen, koolraap, snijbonen, sperziebonen, spinazie, wortelen en zuurkool

Groenten zoals koolsoorten (wel bloemkool en zuurkool), ui, prei, paprika en spruitjes Diepvriesgroenten à la crème en groenten uit het zuur

Dranken

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Halfvolle of magere melk, karnemelk, drinkyoghurt met vruchtensmaak, thee, magere chocolademelk, vruchtensappen, limonade zonder prik, ongekruide tomatensap, groentesap, magere kruiden bouillon, slappe koffie met veel koffiemelk

Sterke thee, sterke koffie, zwarte koffie, sterke chocolademelk, volle melkproducten, koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken en mineraal water met koolzuur Alcohol in overleg met uw arts

Uitgaan van magere niet te kruidige bouillon, bijvoorbeeld van een bouillontablet of zelf getrokken van mager vlees.

Soepen gebonden met een roux (=boter en bloem) Scherp gekruide en vette soep zoals uien-, kerrie-, goulash- en peulvruchtensoep Gebonden soepen uit blik

Nagerechten

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Vla of pudding, yoghurt, magere kwark, hangop, vruchtenmoes, compote, beschuit met bessensap of vruchtenmoes

Chocoladevla, vla met hard vulsel bijvoorbeeld nootjes, ijs, gebakken nagerechten zoals pannenkoeken, oliebollen en poffertjes

Hartige en zoete tussendoortjes

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Droge biscuits, lange vingers, eierkoeken, ontbijtkoek, vruchtenkoekjes, zuurtjes, schuimpjes, pepermunt, Japanse mix en pepsels

Alle gebak, pinda's chips, noten, zoutjes, chocolade, gefrituurde producten zoals kroketten, loempia's, frikadellen, nasiballen en ijs

Overige

Voorkeursproducten

Producten vermijden

Kruiden / specerijen

Kaneel, peterselie, selderij, vanille en tomatenpuree, azijn, citroensap, nootmuskaat en verse kruiden

Peper, kerrie, sambal, ketjap, tabasco, mosterd, tomatenketchup, tafelzuren, piccalilly en kruidenazijn

Bindmiddelen

Bloem, aardappelmeel, maïzena, custard, griesmeel, cornflakes, brinta, havermout, rijst, vermicelli, macaroni, gelatine, bambix, puddingpoeders, zelfrijzend bakmeel en volkorenmeel

Gort, muesli, roggemeel, volkoren pannenkoekenmeel en cakemeel

Vetten

Halvarine, (dieet) margarine

Bak- en braadvet, frituurvet, rundvet en reuzel en roomboter

Wegen

Regelmatig wegen is een eenvoudige manier om te zien of u voldoende voeding binnenkrijgt. Met regelmatig wordt bedoeld 1 keer per week, bij voorkeur op een vaste dag en tijdstip in de week (bijvoorbeeld maandagochtend na het opstaan en toiletbezoek).

Vragen, gewichtsverlies of andere problemen met het eten?

Wanneer het met bovenstaande adviezen toch moeilijk is om op gewicht te blijven of voldoende te eten kan een verwijzing naar de diëtist verstandig zijn. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw behandelend arts of diëtist.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen, neem dan contact op met de afdeling Diëtetiek van Alrijne Ziekenhuis. De diëtisten zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur, via telefoonnummer 071 582 8047.

Terug naar boven